Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Od lat nie gotuję kalafiora w wodzie. Zrób go w ten sposób, wyjdzie smaczniejszy i jeszcze zdrowszy

Od lat nie gotuję kalafiora w wodzie. Zrób go w ten sposób, wyjdzie smaczniejszy i jeszcze zdrowszy

Kalafior na parze gotowany
canva/Akiromaru

Kalafior na parze gotowany od dawna gości w mojej kuchni. Różyczki przyrządzane w ten sposób mają więcej smaku i cennych składników odżywczych. Nie pamiętam już, kiedy wrzucałam warzywo do wody. Polecam spróbować — przygotowanie wcale nie jest skomplikowane.
 

Kalafior z wody jest mniej cenny

Wiele osób gotuje białe warzywo w wodzie. Wsypujemy do niej cukier, wlewamy mleko — wszystko po to, by poprawić smak. Żadne dodatki nie będą jednak konieczne, jeśli zdecydujemy się na kalafiora na parze.

Prosta technika gotowania sprawdza się także przy innych warzywach i często z niej korzystam. Składniki nie tracą substancji odżywczych i ich spożycie przynosi nam więcej korzyści. Jeśli chcecie dowiedzieć się jak wydobyć z kalafiora to, co w nim najcenniejsze, zerknijcie na instrukcję przyrządzania go na parze. Zdradzam ją w dalszej części artykułu, dostępnej pod zdjęciem.

Kalafior na parze gotowany jest pyszny.jpg
anva/Josef Mohyla
Wielkie zmiany w Biedronce na długi weekend. Klienci zachwyceni, a kasjerki wściekłe. „To niesprawiedliwe”

Kalafior na parze gotowany jest pyszny

Do przygotowania smacznego kalafiora nie będzie potrzebny żaden specjalny sprzęt. Wystarczy wam zwykłe sitko, które możecie zawiesić na garnku z przykrywką. Obrane z liści i pozbawione głąba warzywo, dzielimy na różyczki. Kawałki dokładnie myjemy i umieszczamy na sicie.

W garnku zagotowujemy wodę. Powinno jej być tyle, by nie odparowała w całości podczas gotowania, a jednocześnie nie dotykała zawieszonych w naszym „koszyczku” kalafiora.

Gdy płyn zawrze, zawieszamy sito z różyczkami i przykrywamy naczynie. Gotujemy na niewielkim ogniu od 5 do 15 minut — zależnie od wielkości różyczek.

Do czego pasuje kalafior na parze?

W zasadzie do każdego dania, które sobie wymyślimy. Możemy go polać zrumienioną bułką tartą i podać do kotletów. Równie dobrze smakował będzie w sałatkach. Można też rozdrobnić go i przygotować warzywne pulpeciki, traktując warzywo jak mięso.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na wykorzystanie kalafiora na parze gotowanego. Szczególnie polecamy proste i pyszne krokiety. Pomysł na wyrazistą przekąskę z kalafiora też może wam się spodobać.

Kalafior na parze gotowany pasuje do sałatek.png
canva/ivanmateev