Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kakaowe ciasto bez pieczenia
Agnieszka Woźniak
Agnieszka Woźniak 25.03.2022 22:48

Kakaowe ciasto bez pieczenia

Ciasto kakaowe bez pieczenia
pixabay.com

Ciasto jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Praktycznie należy przygotować tylko masę, której podstawą jest wcześniej ugotowany, gęsty budyń, wymieszamy z ubitym masłem. Następnie układamy warstwami herbatniki i masę, dodajemy owocowy dżem, który idealnie kontrastuje ze słodkim kakao i wsadzamy na noc do lodówki. Wtedy całość nasiąknie kremem i stanie się miękka i puszysta. Rano przywita Was kremowe, kakaowe ciasto o idealnej konsystencji, które dosłownie rozpływa się w ustach. 

 Kakao - dla zdrowia i przyjemności

Urzeka intensywnie czekoladowym aromatem, który wzbogaca smak potraw, deserów i słodkich napojów, poprawia nam humor i sprawia, że nasze kubki smakowe szaleją z zachwytu. W czasach starożytnych ziarna kakaowca były tak cenne, że służyły jako środek płatniczy. Jak się okazuje, kakao to nie tylko przyjemność, ale i zdrowie. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy, które zapobiegają wielu chorobom, źródłem witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów. W 100 gramach kakao znajdziemy aż 37 g błonnika! Ponadto kakao charakteryzuje się wysoką zawartością magnezu (499 mg na 100 g), potasu, fosforu oraz wapnia. Dzięki dużej ilości żelaza poleca się je osobom z anemią. W jaki sposób kakao wpływa na nastrój? Zawdzięczamy to obecności teobrominy oraz kofeiny. Obie te substancje wykazują działanie pobudzające, poprawiają koncentrację i zmniejszają uczucie zmęczenia.

Kakaowe ciasto bez pieczenia - przepis

Składniki:

  • około 600 g kakaowych herbatników "petit beurre"

  • 200 g masła

  • 1 słoiczek dżemu malinowego

  • kakao

Krem czekoladowy:

  • 1 litr mleka

  • 3 pełne łyżki mąki pszennej

  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3 łyżki prawdziwego kakao

  • 3/4 szklanki cukru

  • 2 żółtka

Sposób przygotowania:

  • Odlej 1,5 szklanki mleka i dokładnie wymieszać je z mąką pszenną, ziemniaczaną, kakao, cukrem, i żółtkami. Najlepiej użyć do tego trzepaczki.

  • Resztę mleka zagotuj, następnie wlewaj do niego wcześniej przygotowaną mieszankę mleka, mąki, kakao i  żółtek. Cały czas energicznie mieszaj (najlepiej użyć do tego trzepaczki) i

  • ponownie zagotuj.

  • Po zagotowaniu gotowy budyń odstaw z ognia, przelej do czystej miski i pozostaw do całkowitego ostudzenia. Aby zapobiec utworzeniu się kożucha, na wierzchu możesz położyć folię spożywczą.

  • Miękkie masło ubijaj przez około 3 minuty, następnie łyżka po łyżce, w krótkich odstępach czasu, dodawaj budyń (cały czas miksując).

  • Przygotuj formę o wymiarach około 20 x 30 cm lub większą i wyłóż papierem do pieczenia. 

  • Na spodzie ułóż herbatniki, jeden obok drugiego, a następnie przykryj je masą kakaową. Układaj warstwami na przemian, aż uzyskasz  4 lub 5 takich warstw. Na drugą od dołu zamiast kremu użyj dżemu. Ostatnia, górna warstwa to krem kakaowy.

  • Ciasto oprósz kakao i wstaw do lodówki na co najmniej 8 godzin. 

Przepis na frużelinę malinową

Zamiast gotowego dżemu, możesz użyć domowej roboty frużeliny malinowej. To nic innego jak maliny w żelu, z dodatkiem mąki ziemniaczanej lub żelatyny. Frużelina wyglądem przypomina kisiel, a konsystencją jest zbliżona do lekko tężejącej galaretki. 

Składniki:

  • 250 g malin, świeżych lub mrożonych

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonych w 2 łyżkach wody

  • 1 łyżka cukru do smaku

Sposób przygotowania:

  • W rondelku podgrzej maliny z cukrem. Gotuj na palniku o średniej mocy, cały czas mieszając. Podgrzewaj do rozpuszczenia się cukru. 

  • Dodaj cytrynę, wodę z mąką ziemniaczaną. Całość zagotuj, cały czas mieszając. Odstaw do wystygnięcia.

Puszysta bita śmietana

Ciasto możemy podawać z bitą śmietaną. Do jej przygotowania potrzebujesz dobrze schłodzonej śmietany 30% lub 36% i trochę cukru pudru. Śmietanę ubij około 30 sekund na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych do momentu, aż śmietana będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodaj cukru pudru i gotowe!

Tagi: