Doskonała metoda gotowania kalafiora
Kalafior pełen jest wartości odżywczych, których odpowiednie zachowanie w warzywie lub oddanie do wywaru jest istotną częścią gotowania. Nie chcemy bowiem zajadać się kalafiorem w panierce, który był zbyt długo gotowany i dlatego nie ma już nic do zaoferowania.
Wrzucanie kwiatów kalafiora do zimnej lub gorącej wody ma znaczenie właśnie w kontekście wyboru dania, do którego warzywo zostanie wykorzystane. To od tego zależy czy będziesz jadł wartościowy posiłek, czy puste kalorie.
Jak gotować kalafior?
Właściwości tego warzywa powinien docenić każdy z nas, niezależnie od wieku czy płci. Jego główna zaletą jest działanie przeciwnowotworowe, które w dodatku zostało udowodnione naukowo. Co więcej, kwiaty tego warzywa świetnie sprawdzają się podczas reumatyzmu.
W kalafiorze znajdziemy pełno mikroelementów, takich jak witaminy C, A, E, K, tiaminę, niacynę, witaminę B6 oraz kawas foliowy. Poza nimi, w kalafiorze pełno jest związków siarki, które odpowiadają za charakterystyczny aromat podczas gotowania.
Niestety, wielu z nas popełnia banalnie proste błędy, które całe to powyższe dobro mogą zniszczyć. Jeśli gotujesz kalafiora na zupę, możesz wrzucić go do zimnej wody i powoli gotować. Jeśli jednak planujesz zjeść go z bułką tartą, musisz zrobić całkowicie odwrotnie.
Długie gotowanie warzyw i innych produktów spożywczych w wodzie sprawia, że gorący płyn wypłukuje z nich wartości odżywcze. O ile w zupie nie jest to przeszkodą, wszak i tak będzie potem wywar zjedzony, tak w innych opcjach podania staje się niewskazane.
Chcesz poznać więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów i gastronomii? Zajrzyj do tego artykułu , w którym wyjawiamy 5 doskonałych sposobów na ugotowanie jajek w mniej niż 10 minut. Tutaj z kolei pokazaliśmy najlepszy przepis na tani i szybki obiad.
Dlatego kalafior gotuje się w gorącej wodzie wtedy, gdy chce się go zjeść "na sucho", z bułką tartą czy w panierce. Wtedy wchłaniamy znacznie więcej minerałów i witamin, które konieczne są do odpowiedniego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Niektórzy internauci radzą również, aby przed gotowaniem wymoczyć kalafior w occie przez kilka minut. Dzięki temu pozbywają się siarkowego zapachu, przypominającego zepsute jajka. Poza octem, do gotującej się wody można dodać szklankę mleka lub kilka łyżek soku z cytryny.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kafeteria.pl