Najdoskonalszy przepis na wigilijną kapustę z grochem Magdy Gessler. Dzięki niemu święta będą symfonią smaku
Kapusta na Wigilię może być przyrządzana na wiele sposobów, lecz to właśnie wersja z grochem jest najbardziej znana i lubiana. Przepis Magdy Gessler j est najdoskonalszy - już podczas gotowania w całym domu będzie roznosił się świąteczny aromat. Jeśli, tak jak ona, uwielbiasz kapustę z grochem, spróbuj wykonać ją wedle poniższej receptury.
Kapusta na święta od Magdy Gessler
Kapusta z grochem jest klasyką, która dla wielu jest równie ważna co wigilijny karp oraz sałatka warzywna. Jej delikatna, kremowa faktura i kwaśność potrafi sprawić, że na samą myśl ślinianki zaczynają pracować z wytężeniem. Jej przygotowanie nie jest wcale takie trudne, więc warto przyrządzać ja nie tylko na święta.
Magda Gessler zamiast kminku wykorzystuje majeranek. Obie przyprawy są kluczowe, ponieważ danie to jest bardzo ciężkostrawne - niewielka ilość kminku czy majeranku ułatwi trawienie i zmniejszy możliwe dolegliwości takie jak wzdęcia czy rozstrój żołądka.
Choć sam proces gotowania nie trwa zbyt długo, najlepszy smak uzyskuje się, gdy danie odstoi w lodówce około 2-3 dni. Smaki dobrze się przegryzają i tworzą harmonię, która zwyczajnie nie pojawia się od samego początku.
Przepis na kapustę z grochem Magdy Gessler
Składniki:
-
1,5 kg kiszonej kapusty
-
0,5 kg grochu
-
2 cebule
-
2 łyżki smalcu
-
szczypta pieprzu
-
szczypta soli
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
szczypta majeranku
Zacznij od przemycia wodą kapusty . Nadmiar soku może sprawić, że finalne danie będzie zbyt kwaśne. Po przemyciu odsącz kapustę z wody na zwykłym sitku. Przełóż ją do dużego garnka, zalej odrobiną wody i zacznij gotować.
Do kapusty dodaj liść laurowy, ziele angielskie i gotuj ją do miękkości na wolnym ogniu. Około 30 minut powinno wystarczyć. Do kapusty dodaj namoczony przez noc groch. Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka.
Cebule podsmaż na smalcu w osobnym naczyniu. Po usmażeniu, dodaj ją do kapusty i grochu. Dopraw całość majerankiem, pieprzem i solą. Odstaw ją do ostudzenia i schowaj do lodówki na co najmniej 1 dzień, lecz im dłużej będzie "dojrzewać" tym smaczniejsza wyjdzie.
Źródło: beszamel.se.pl