Smakosze.pl Przepisy Kaszanka pieczona z tym dodatkiem nie ma sobie równych. Zapomniany przepis
Fot. Shutterstock/ArtCookStudio

Kaszanka pieczona z tym dodatkiem nie ma sobie równych. Zapomniany przepis

21 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeżeli brakuje ci smaku kaszanki z grilla, wypróbuj przepis, o którym nikt nie pamięta. Przysmak bez problemu przygotujesz w piekarniku, a jeden dodatek sprawi, że kaszanka będzie smakowała obłędnie. Poznaj sposób, a takie danie będziesz przygotowywać non stop.

Kaszanka z piekarnika lepsza niż z grilla

Tradycyjna polska kuchnia bogata jest w przysmaki, o których dzisiaj już prawie nikt nie pamięta. Jednym z nich jest kaszanka z nietypowym dodatkiem. To prawdziwy rarytas, który warto przypomnieć, aby każdy mógł przekonać się o tym smaku na własnym podniebieniu.

Przepis, według którego przygotowuje się danie, pozwala przyrządzić je nawet o tej porze roku. Wystarczy rozgrzać piekarnik, umieścić w nim kaszankę i oczekiwać na efekty. Kaszankę zwykle podajemy z cebulką. Niektórzy dodają również jabłko. Mało kto wie jednak, że dawniej mięsny przysmak podawano z gruszką. To dopiero wyborne połączenie!

gruszka.jpg
Fot. Canva/Olga Kriger
Służby zatrzymały ponad 24 tony na granicy. To nie mogło wjechać do Polski

Kaszanka z nietypowym dodatkiem

Kaszanka smakuje wybornie, tylko wtedy kiedy przyrządza się ją z dodatkami. Zazwyczaj jest to cebula lub kiszona kapusta, ale tym razem zastąpimy te składniki słodkim owocem. Według tradycyjnego przepisu powinna to być gruszka, która złagodzi smak kaszanki. Z takiego połączenia musi wyjść coś naprawdę pysznego.

Składniki:

  • 6 kaszanek
  • 2 gruszki
  • 1 cebula
  • sól

Przepis na pieczoną kaszankę z gruszką

Przygotowanie kaszanki z gruszką rozpocznij od umycia gruszek. Następnie pokrój owoc na podłużne kawałki. Cebulę obierz i posiekaj w cienkie piórka.

Folię aluminiową podziel na równe arkusze. Na każdym z nich ułóż po jednej kaszance i po dwa kawałki gruszki. Dodaj także odrobinę cebuli oraz po szczypcie soli. Całość zawiń w folię.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Zawinięte w folię kaszanki ułóż na blaszce, a następnie umieść ją w piekarniku. Danie piecz przez 20 minut i gotowe.

kaszanka z gruszką.jpg
Fot. Canva
Otwórz puszkę groszku i zalej majonezem. To najlepsza rzecz na świecie
Wachowicz zalewa gołąbki uwielbianą zupą. Hit to mało powiedziane
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy