Smakosze.pl Przepisy Zetrzyj go do porannej kawy. Szczególnie jesienią docenisz jego korzyści
canva/Taveesaksri

Zetrzyj go do porannej kawy. Szczególnie jesienią docenisz jego korzyści

23 października 2022

Kawa z dodatkiem imbiru przyjemnie rozgrzewa i pobudza. Dodanie odrobiny świeżo startego ostrego korzenia do naparu sprawia, że jego smak nabiera charakteru, a przy okazji dostarczamy sobie jeszcze więcej cennych składników odżywczych. Spróbujecie?

Po imbir często sięgamy podczas przeziębienia. Warto jednak włączyć go do swojej diety na stałe. Wyrazisty składnik nie tylko wzmacnia odporność i pomaga w walce z chorobą, ale też znakomicie wpływa na metabolizm, rozgrzewając nas i przyspieszając trawienie.

Z właściwości przyprawy skorzystają zarówno osoby na diecie, jak i wszyscy, którzy lubią przyjemny, lekko gryzący smak wyrazistego korzenia. W kombinacji z pełnym pobudzającej kofeiny czarnym naparem uzyskamy świetny środek do zwalczania bólu, przeziębienia i zmęczenia.

Przepis na pyszną kawę z imbirem

Składniki na 2 porcje:

  • 500 ml kawy zaparzonej dowolną metodą

  • 4-6 cm kawałek imbiru

  • 2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego

  • pół szklanki mleka (opcjonalnie)

Jak zrobić kawę z imbirem? Prosty sposób na rozgrzewający napar

Zaczynamy od zaparzenia kawy. Możemy wykorzystać przedłużone wodą espresso, czarną kawę przelewową lub nawet kawę rozpuszczalną. W dwóch kubkach umieszczamy obrany i pokrojony w plasterki imbir — do każdego trafić powinny 3-4 kawałki korzenia.

Wlewamy kawę i łączymy każdą z porcji z łyżeczką miodu lub syropu. Na koniec napój dekorujemy spienionym mlekiem, jeśli mamy na to ochotę. Smacznego.

Wskazówka: jeśli chcemy by kawa była jeszcze bardziej aromatyczna, możemy zagotować zmielone ziarna w garnuszku z dodatkiem startego na tarce imbiru. Przed podaniem należy napar odcedzić przez sito z gazą lub na filtrze.

Na naszej stronie znajdziecie wiele innych patentów na kawy bogate w składniki odżywcze. Polecamy aromatyczną wersję z kardamonem . Być może też skusi was pachnącą cynamonem kawa szarlotka .

Kawa z imbirem jest znakomita
canva/Adam Smigielski

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy