Smakosze.pl Przepisy Kiedyś na wszystkich stołach, dziś zupełnie zapomniana. Tania i pyszna zupa z kilku składników
Fot. Canva

Kiedyś na wszystkich stołach, dziś zupełnie zapomniana. Tania i pyszna zupa z kilku składników

21 stycznia 2025
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Skończyły ci się pomysły na obiad? Wypróbuj przepis na zapomnianą, lecz smaczną i tanią zupę. Kryje się w niej kawał historii i oczywiście wyśmienity smak. Na całe szczęście to obiadowe danie przygotujesz w łatwy i szybki sposób.

Tania zupa z historią

Jeszcze przed kilkoma laty zupa zalewajka była znana każdemu, dzisiaj prawie nikt o niej nie pamięta. Szkoda, bo jest to jedna z tradycyjnych, polskich polewek, która pochodzi ze wsi.

Chłopstwo, którego nie było stać na frykasy, przygotowywało zupę z tego, co było pod ręką. Głównie były to ziemniaki, cebula i zakwas chlebowy. Na specjalne okazje do garnka z zupą trafiała też kiełbasa lub boczek.

Prostota zalewajki, a przede wszystkim niski koszt przygotowania przyczynił się do tego, że o dziwo, w wielu regionach ta zupa była popularniejsza niż rosół. Jak to możliwe? Ugotuj ją według naszego przepisu, a przekonasz się sama. Przy okazji poznasz prawdziwą, tradycyjną kuchnię naszego kraju.

ziemniaki z cebulą.jpg
Fot. Canva
Poszukiwany przez Polaków przysmak za bezcen w Lidlu. Wszyscy o nim teraz mówią

Tani zupa dzięki składnikom

Już na początku uchyliliśmy rąbka tajemnicy i wymieniliśmy kilka składników, które w zupie muszą się znaleźć. Oprócz nich potrzebne będą też inne produkty. Nie ma ich wiele, jak na tanią zupę przystało, ale każdy z nich jest niezbędny, aby danie smakowało doskonale. O tym, jakie składniki będą ci potrzebne, dowiesz się, sprawdzając listę umieszczoną poniżej.

Składniki:

  • 500 g ziemniaków
  • 1 l zakwasu na żurek
  • 1 cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 suszone grzyby
  • 1 liść laurowy
  • 3 ziarenka ziela angielskie
  • woda
  • majeranek
  • pieprz
  • sól

Zupa zalewajka – przepis

Przygotowanie zalewajki rozpocznij od obrania i umycia ziemniaków . Następnie pokrój je w kostkę i włóż do garnka. Wlej wodę, umieść liść laurowy oraz ziarenka ziela angielskiego i zagotuj. W tym czasie na patelni podsmaż pokrojony w kostkę boczek oraz cebulę .

Do ziemniaków wlej zakwas oraz dodaj namoczone grzyby . Całość gotuj na średnim ogniu. Po chwili gotowania dodaj boczek z cebulą. Zupę dopraw majerankiem, pieprzem i solą. Gotową zupę podawaj na obiad.

Sprawdź także przepis na zupę z kapusty i ogórków oraz poznaj promocje przygotowane przez Dino .

zalewajka.jpg
Fot. Canva/Flavia Novais

Wsyp do masy na kotlety mielone. Zyskają zachwycający kolor i smak
Wsadzam do piekarnika i nagrzewam. Ten gadżet odmienił moją kuchnię
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy