Kim jest żona Karola Okrasy?
Karol Okrasa jest jednym z najbardziej znanych szefów w kuchni w Polsce, jednak o jego życiowej partnerce wiele osób nie wie zbyt dużo. Poznali się w szkole gastronomicznej im. E. Pijanowskiego w Warszawie - od tego czasu Okrasa jest w niej szaleńczo zakochany. Prezenter uważa nawet, że Monika Okrasa może z nim konkurować w kuchni, gdyż jest wyjątkowo zdolna i utalentowana.
Karol Okrasa, zaraz obok Magdy Gessler czy Pascala Brodnickiego należy do grona bardzo rozpoznawalnych osobistości gastronomicznych, które od lat pokazują Polakom, w jaki sposób gotować smacznie, tanio oraz szybko.
Okrasa od 2005 roku jest w związku małżeńskim z Moniką Okrasą. Poznali się lata wcześniej, kiedy wspólnie uczęszczali do Technikum Gastronomiczno-Hotelarskiego im. E. Pijanowskiego w Warszawie. Już wtedy poczuli do siebie duże uczucie.
Co o swojej żonie mówi Karol Okrasa?
Jak można się było spodziewać po jednym z najbardziej utalentowanych kucharzy w Polsce, jego życiowa partnerka także ma ogromną pasję do gotowania. Okrasa przekonał się o tym już podczas wspólnego uczenia w młodości, kiedy wspólnie uczęszczali do szkoły gastronomicznej, która dała mu podstawy do przyszłego zawodu.
Autor przepisów kulinarnych wyznaje, że poczuł do niej silne emocje już na samym początku ich znajomości. Sam opisuje ją jako równie utalentowaną kucharkę, mogącą bez większych problemów konkurować z nim w kuchennych zmaganiach.
Jak poznali się Monika i Karol Okrasa?
- Chyba byliśmy sobie z Karolem pisani…Spotkaliśmy się po raz pierwszy na egzaminie do warszawskiego technikum gastronomicznego przy ul. Poznańskiej. Do dziś żartuję, że poszłam tam znaleźć męża, bo przecież nie z pasji do kuchni - wspomina żona Okrasy w rozmowie z czasopismem "Pani Domu".
Choć kucharz zalecał się do niej stosunkowo wcześnie, Monika Okrasa odwzajemniła jego uczucia dopiero w klasie maturalnej. Wtedy prezenter odwiózł ją do domu i pokazał jej, że jest dla niego bardzo ważna. Para ma także córkę Lenę, która dobrze radzi sobie w gotowaniu naleśników i ocenianiu efektów pracy swoich rodziców.
Kilka słów o Karolu Okrasie
Swoją zawodową pracę rozpoczął w Hotelu Jan III Sobieski, obecnie Radisson Blu Sobieski. w latach 1997-2008 pracował w Hotelu Bristol, gdzie przez dwa lata piastował stanowiska szefa kuchni. Karierę telewizyjną zaczął w 2003 roku, prowadząc program kulinarny Kuchnia z Okrasą emitowany na antenie TVP1.
Od 2015 roku najczęściej można zobaczyć go na kanale YouTube sieci sklepów Lidl, gdzie często prezentuje bardziej nowoczesne wersje tradycyjnych polskich dań. Jeśli ktoś chce spróbować dań Karola Okrasy, może wybrać się do jego restauracji Platter by Karol Okrasa w Warszawie.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić soczyste kotlety schabowe według Karola Okrasy. Ten tekst wyjawia przepis Okrasy na kotlety ziemniaczane z bajeczną niespodzianką.
Źródło zdjęcia: TRICOLORS/East News
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Dlaczego warto jadać czarną rzepę i jak ją wykorzystać w kuchni?
Aksamitne racuchy na maślance bez drożdży i proszku do pieczenia
Źródło: znanepary.pl; gwiazdy.wp.pl Zapraszamy na nasz Instagram