Guacamole
Canva.com - mirceax

Klasyczne guacamole krok po kroku - podstawowy przepis

Guacamole, to meksykański rodzaj sosu salsa. Jego początków możemy doszukiwać się już w czasach azteckich, ponieważ właśnie stamtąd pochodzą pierwsze ślady po tej potrawie. Jak to bywa zazwyczaj, podczas wojen i podbojów guacamole rozprzestrzeniło się na sąsiadujące kraje i co jakiś czas zmieniał się sposób jego przyrządzania, jednak podstawa pozostawała cały czas ta sama. Ten silny, niezmienny fundament tej przystawki, to awokado.

Awokado szturmem podbiło świat, natomiast największą popularność, przeżywa obecnie w Stanach Zjednoczonych. Eksperci od badania rynku, zgodnie twierdzą, że sprzedaż tego owocu znacznie wzrosła, co ściśle łączy się z okresem, gdy guacamole pojawiło się na amerykańskiej mapie kulinarnej. Ma to związek, również z tradycją kuchni tex-mex, czyli połączonej kuchni Meksyku i Texasu.

Masło bogów

Podstawą do stworzenia wyśmienitego guacamole jest dojrzałe awokado. Owoc ten, jest bombom witaminową przez co zyskał sobie sympatię osób prowadzących wegetariański i wegański styl życia. Zawartość kwasów tłuszczowych jest w tym owocu niesamowicie wysoka. Omega – 9 plasuje się na wartości około 20-30 %, co jest wynikiem bardzo wysokim jeśli chodzi o owoce. Zawiera również omega-3 oraz omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Awokado często jest nazywane „masłem bogów”, ze względu na obecność wartościowych tłuszczów oraz jego konsystencję. Powiedzenie, to wynika z faktu, że dzięki niemu nasz organizm przyswaja lepiej wartości odżywcze obecne w innych owocach i warzywach. Jeśli dodamy awokado do sałatki, to pozwoli ono przyswoić naszemu ciału aż o 4 razy więcej antyrakowych substancji zawartych w pomidorach. Samo również wykazuje tendencje przeciwnowotworowe, a to dzięki zawartości witamin A,C oraz E. Warto wspomnieć, że awokado jest również obowiązkowym owocem dla kobiet w ciąży, ponieważ ma w sobie spore zasoby kwasu foliowego, który wspomaga prawidłowy rozwój dziecka i w pewnym stopniu zapobiega wadom rozwojowym u płodu.

Pojawiają się tezy, że awokado jest tuczącym owocem, jednak badania prowadzone na Uniwersytecie w Kalifornii, jednoznacznie stwierdziły, że pomaga ono dłużej utrzymać wrażenie sytości, dzięki czemu zapobiega notorycznemu podjadaniu. Dlatego, owoc ten jest zalecany dla osób będących na diecie. Najlepsze efekty przynosi zjedzenie zdrowego lecz obfitego śniadania z awokado, które dostarczy nam energii na cały dzień. Istnieje wiele przepisów, które mają w swoim składzie ten prozdrowotny składnik, jednak najpopularniejszym jest właśnie guacamole.

Przepis na guacamole

Do przygotowania tej przekąski będziesz potrzebować:

1 dojrzałe awokado
świeży sok z połowy limonki
poszatkowana kolendra
pół czerwonej cebuli
2 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
sól, pieprz

Guacamole, to prosta i szybka potrawa, którą można wykonać w 5 minut. Potrzebujesz tylko widelca i plastikowej lub ceramicznej miski. Zrezygnuj z naczyń metalowych, gdyż awokado wchodzi w kontakt z metalem i jego kolor znacznie ciemnieje, przez co sos wygląda nieapetycznie.

Zacznij od obrania awokado. Przetnij je na pół i usuń pestkę. Następnie nie obierając owocu ze skórki, koniuszkiem noża, podziel miąższ małe kosteczki. Łyżeczką oddziel kawałki od skóry i przełóż do miski. Dodaj soku z limonki i rozciśnij wszystko widelcem. Kolejny krok do dodanie oliwy z oliwek, dzięki której nasz sos dłużej zachowa świeżość. Cebulę pokrój w bardzo drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do miski z prawie gotowym guacamole. Przypraw sola i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na sam koniec dodaj poszatkowanej kolendry.

Guacamole podawaj od razu po przyrządzeniu, ponieważ najlepiej smakuje świeże. Jeśli lubisz ostrzejsze smaki, to możesz dodać trochę papryczki chilli. Świetnie tez sprawdzą się małe pomidorki koktajlowe.

Sos, to wyśmienity dodatek do słonych przekąsek, takich jak natchosy i chipsy. Pasuje również do dań na ciepło wywodzących się z kuchni meksykańskiej, czyli burrito, tacos i tortilli. W naszej szerokości geograficznej często jest dodawany także do grzanek i pieczonych ziemniaków. Jest też obowiązkowym składnikiem przekąsek tapas – świeże, orzeźwiające, o cudownym lekko orzechowym posmaku.

Następny artykuł