Sernik kokosowy z polewą malinową
pixabay.com

Kokosowy sernik z polewą malinową

Sernik to zdecydowanie król wszystkich ciast. Uwielbiany za lekkość, kremowość i uniwersalność. Ja zaproponuję Wam dziś sernik kokosowy z polewą malinową na spodzie z brownie. Jest pyszny, delikatny, a do tego przepięknie, kokosowo pachnie i smakuje.

Kokosowy sernik z polewą malinową - przepis. Jak zrobić kokosowy sernik na spodzie z brownie?

Puszysty ser, kokos, maliny i czekolada... Mimo, że sernik ten posiada dużo różnych składników, wcale nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Najpierw trzeba zrobić spód brownie, później serową masę na bazie mleka kokosowego, a na końcu polać wszystko malinową polewą zrobioną z dżemu.

Składniki:


SPÓD BROWNIE

70 g masła
70 g gorzkiej czekolady
1 jajko
1/4 szklanki cukru
45 g mąki pszennej (lub ryżowej i ziemniaczanej pół na pół)

MASA SEROWA

1 kg twarogu sernikowego
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 laska wanilii lub cukier wanilinowy
5 jajek
1 puszka 400 ml mleka kokosowego

POLEWA MALINOWA

1 słoiczek ok. 250 g dżemu malinowego, najlepiej gładkiego - bez pestek, świeże maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:


SPÓD BROWNIE

Zaczynamy od nagrzanie piekarnika do 160 stopni C. Dno formy o średnicy około 25 centymetrów wykładamy papierem do pieczenia. Zapinamy obręcz pozostawiając papier na zewnątrz.

W rondelku roztapiamy masło z czekoladą na małym ogniu, co chwilę mieszając.

W oddzielnej misce ubijamy jajko z cukrem przez 1 minutę.

Dodajemy masło z czekoladą i miksujemy na gładka masę. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy do połączenia się składników.

Masę wykładamy na spód i pieczemy w nagrzanym do 160 stopni piekarniku przez około 8 - 10 minut. Po tym czasie wyjmujemy i pozostawiamy do wystudzenia.

MASA SEROWA

Około pół godziny wcześniej wyjmujemy składniki z lodówki, aby się ogrzały. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C.

W dużej misce umieszczamy zmielony twaróg, mąkę ziemniaczaną, cukier,lub cukier wanilinowy lub ziarenka z laski waniliii. Miksujemy do połączenia się składników.

Następnie dodajemy po 1 jajk, nie przerywając miksowania. Dodajemy mleko kokosowe i miksujemy na gładką masę.

Masę wylewamy na czekoladowy spód i wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni C piekarnika. W takiej temperaturze pieczemy ciasto przez 15 minut następnie zmniejszamy do temperatury 120 stopni Celsjusza i pieczemy jeszcze przez około 60 - 70 minut do momentu aż masa sernikowa się zetnie.

Po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Po całkowitym ostudzeniu zdejmujemy obręcz i umieszczamy sernik w lodówce na całą noc, aby zastygł i nabrał odpowiedniej konsystencji.

Ostatni etap to malinowa polewa. Dżem wlewamy do rondelka i zagotować, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia, przecedzamy pestki i jeszcze gorącą polewę wylewamy na sernik. Możemy ozdobić świeżymi malinami. Na koniec odstawiamy do zastygnięcia i gotowe!

Kokosowy sernik królewski - serowy klasyk z kokosem.

A teraz czas na przepis numer dwa! Jeśli uwielbiacie serniki kokosowe, koniecznie spróbujcie też kokosowego sernika królewskiego! To klasyczny sernik, ale z dodatkiem kokosa. Nie ma w nim spodu brownie, ani polewy malinowej, ale jest za to kruche ciasto i czysta kokosowo-serowa przyjemność. Coś dla miłośników prostoty i elegancji.

Składniki:


SPÓD
150 g mąki pszennej
30 g cukru
2 żółtka
100 g masła


MASA SEROWA
100 g rozpuszczonego masła
4 jajka
1 kg twarogu sernikowego
100 g wiórków kokosowych
150 g cukru
1 budyń waniliowy


POLEWA
350 g śmietany 18%
2 łyżki cukru pudru
sok z połowy cytryny
50 g wiórków kokosowych

Sposób przygotowania:

1) KRUCHY SPÓD

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C.

Dno formy o wymiarach wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.

Mąkę, mleko, żółtko i masło zagniatamy, formujemy kulę i lekko rozwałkowujemy do grubości około pół centymetra. Przy pomocy wałka przekładamy ciasto do przygotowanej foremki i układamy, sklejając palcami wszystkie powstałe pęknięcia. Nakłuwamy widelcem, aby się nie odkształciło. Ciasto wraz z foremką wkładamy na minimum godzinę do lodówki lub na minimum pół godziny do zamrażarki. Dzięki temu będzie będzie miało później odpowiednio kruchą konsystencję.

Po tym czasie wyjmujemy i pieczemy około 25 - 30 minut w nagrzanym do 190 stopni piekarnika. Upieczony spód wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

2) MASA SEROWA

Zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180°C. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.

Białka oddzielamy od żółtek. W misce mieszamy żółtka, twaróg, roztopione masło, wiórki kokosowe i budyń, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.


Białka ubijamy na sztywno, pod koniec stopniowo dodajemy cukier. Powstałą pianę dodajemy do masy sernikowej i delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników. Najlepiej użyć do tego szpatułki (unikamy miksera!).

Masę wykładamy na upieczony spód i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po czym od razu zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez około 70-80 minut. Po tym czasie studzimy przez około pół godziny w piekarniku przy otwartych drzwiach, a następnie wyjmujemy do całkowitego ostudzenia.

3) POLEWA

Składniki na polewę: śmietanę, cukier puder i sok z cytryny miksujemy do całkowitego połączenia się i wylewamy na wystudzony sernik. Na koniec całość posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego!

Następny artykuł