Smakosze.pl Przepisy Koleżanka dała mi przepis na klasyczne ciasto kakaowe. 1 składnik mnie zaskoczył, dzięki niemu wyszło przepyszne
Źródło własne

Koleżanka dała mi przepis na klasyczne ciasto kakaowe. 1 składnik mnie zaskoczył, dzięki niemu wyszło przepyszne

2 grudnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Z okazji kupna nowego miksera zapragnęłam upiec ciasto kakaowe. Zamiast szukać przepisu w internecie, zwróciłam się o pomoc do koleżanki. Wiem, że lubi piec, poza tym miałam okazję kosztować jej pysznych przepisów już nie raz. Gdy spojrzałam na listę składników, otworzyłam czy ze zdumienia.

Smak ciasta kakaowego znam od wielu lat

Tradycyjne ciasto kakaowe to pierwszy wypiek, który kiedykolwiek zrobiłam. Lubiłam do niego wracać, bo jest proste, smaczne i wychodzi bez problemu. Na przestrzeni lat zdążyłam zgubić swój sprawdzony przepis, po pomoc zwróciłam się wiec do ekspertki. Spisany ręcznie na kartce przepis zwiastował coś pysznego.

Wariantów receptury na ciasto czekoladowe jest całe mnóstwo. W przepisie koleżanki spodobała mi się mała ilość składników, bez udziwnień. Na widok jednego jednak moje serce zabiło mocniej. Nigdy bowiem wcześniej nie słyszałam, by do tego ciasta dodawać…dżem.

dżem do ciasta.jpg
Źródło własne
Mój karp nie ma ości, ani nie pachnie mułem. Nie muszę go moczyć w mleku, wystarczą te 2 zasady

Przepis na wyjątkowe ciasto kakaowe

Tradycyjnym aromatem, dodawanym do ciasta kakaowego jest ten migdałowy . Ja jednak uwielbiam ten wypiek z nutą pomarańczy . Poza aromatem pomarańczowym, postarałam się także o dżem z tych właśnie owoców . Po skompletowaniu listy niezbędnych produktów pozostało mi tylko wziąć się do pieczenia .

Składniki:

  • 250 g masła
  • 1 niepełna szklanka wody (200 ml)
  • 6 łyżek kakao gorzkiego
  • 1,5 szklanki cukru + 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki dżemu ( u mnie pomarańczowy)
  • kilka kropli aromatu (u mnie pomarańczowy)
  • 6 jaj (żółtka oddzielnie od białek)

Puszyste i wilgotne ciasto kakaowe krok po kroku

Wykonanie ciasta kakaowego jest banalne, tak jak je zapamiętałam. Zaczęłam wiec od włożenia do garnuszka masła, cukru, kakao oraz niepełnej szklanki wody. Wszystko razem podgrzałam, aż tłuszcz stopił się i połączył gładko z pozostałymi składnikami.

początki ciasta.jpg
Źródło własne

Z powstałej masy odłożyłam ok. ¾ szklanki. Z tego miała powstać polewa. Do pozostałej ilości dołożyłam 4 łyżki dżemu pomarańczowego. Całość odstawiłam do przestygnięcia.

W międzyczasie oddzieliłam żółtka jaj od białek. Z tych drugich ubiłam sztywną pianę. Gdy masa na ciasto kakaowe przestała być gorąca, dolałam do niej aromat, żółtka, dosypałam też mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko razem zmiksowałam na gładko.

aromat do ciasta.jpg
Źródło własne

Na koniec przyszedł czas na dołożenie piany z białek. Tę ostrożnie wymieszałam z zawartością garnka za pomocą szpatuły. Nie pozostało mi nic innego, jak wyłożyć formę papierem i wylać do niej masę na moje ciasto kakaowe. Piekłam je ok. 45-50 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni. Nie wiedziałam jeszcze, że wyjdzie ono aż tak dobre.

przelewanie ciasta do formy.jpg
Źródło własne

Wielki test ciasta kakaowego

Po upieczeniu ciasta odstawiłam je go ostygnięcia . Na koniec polałam je odłożoną zawczasu polewą. Niektórzy do polewy dodają żelatynę, ja jednak uważam to za całkowicie zbędne . Wolę nawet, gdy kakaowa masa dodatkowo wsiąka w ciasto sprawiając, że jest jeszcze pyszniejsze .

Jak już wspomniała, uwielbiam połączenie smaków czekoladowych z pomarańczowym . Ich aromat, który rozszedł się po moim domu, momentalnie przywołał mi skojarzenie ze świętami . Jestem pewna, że gdy upiekę to ciasto ponownie, zrobi prawdziwą furorę na świątecznym stole. Takie ciasto z mandarynkami pasuje na grudzień idealnie . To ostatni dzwonek, by nastawić piernik staropolski .

ciasto kakaowe.jpg
Źródło własne
Żaden makowiec i piernik. To ciasto jest 100 razy lepsze, nikt nigdy nie kończy na jednym kawałku
Pokrój karkówkę na plastry i ułóż z ziemniakami na blasze. Ten obiad robię praktycznie co weekend
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy