Smakosze.pl Porady Uwielbiasz placki ziemniaczane? 1 czynność podczas ich przygotowywania jest całkowicie zbędna
canva/PeteerS

Uwielbiasz placki ziemniaczane? 1 czynność podczas ich przygotowywania jest całkowicie zbędna

24 sierpnia 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Czy wiesz, że odciskanie startych ziemniaków podczas przygotowywania placków ziemniaczanych jest zupełnie zbędną czynnością? Dodatkowo gdy odciskasz ziemniaki, oprócz wody, tracą również skrobię, a bez niej placki nie będą chrupiące.

Placki ziemniaczane możesz podać z wieloma dodatkami. Wiele osób lubi placki oprószone cukrem, inni wolą wytrawne dodatki, jak kwaśna śmietana ze szczypiorkiem, sos kurkowy, sos pieczarkowy, czy gulasz mięsny z papryką. Każda wersja dania smakuje wyśmienicie, kiedy placki są chrupiące.

Chrupiące placki ziemniaczane uzyskasz, kiedy zrezygnujesz z odciskania startych ziemniaków. Z ziemniaków wytrąca się skrobia, która jest odpowiedzialna za chrupkość całego dania. Nie ma więc sensu odciskać warzyw, ponieważ pozbawisz placków tego, co najlepsze.

Placki ziemniaczane smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Wystarczy niewielka ilość. Nigdy nie dolewaj również oleju, kiedy placki są jeszcze na patelni. Zimny olej jest błyskawicznie wchłaniany, przez co placki będą bardzo tłuste.

Nie odciskaj wody z tartych ziemniaków do placków ziemniaczanych

Wiele osób wyciska starte ziemniaki podczas przygotowywania placków ziemniaczanych. To zupełnie zbędna czynność. Z ziemniaków odlej niewielką ilość wody, resztę zostaw, ponieważ na dnie miski z ziemniakami wytrąciła się naturalna skrobia.

Dodatek skrobi i mąki sprawią, że placki będą doskonale chrupiące i smaczne. Jeśli pozbędziemy się całej wody i mocno odciśniemy starte ziemniaki, placki nie będą już tak chrupiące.

Jak doprawić i jak smażyć placki ziemniaczane?

P lacki ziemniaczane dopraw startą na tarce cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj również szczyptę suszonego majeranku, który podkreśli smak potrawy. Nie zapomnij o soli i pieprzu. Na 500 g ziemniaków wystarczy płaska łyżeczka soli.

Placki ziemniaczane smaż na rozgrzanym oleju rzepakowym po kilka minut, na złoty kolor. Po usmażeniu przełóż je na ręcznik papierowy , aby oddały nadmiar tłuszczu, następnie podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Przygotuj również placki z cukinii . Placki podaj z wędzonym łososiem i gęstym jogurtem z dodatkiem koperku. Świetnym pomysłem na obiad są również delikatne placki z rzepy i marchewki .

Obrane ziemniaki na placki ziemniaczane
canva/dapurmelodi z Pixabay

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy