Koniec z tarciem ziemniaków, wystarczy 1 trik. Najlepsze placki zrobisz bez wysiłku
Czy wiesz, że placki ziemniaczane przygotujesz bez tarcia ziemniaków? Placki są chrupiące z zewnątrz, delikatne w środku i doskonale doprawione. Cienkie placki przyrządzisz z ugotowanych warzyw. Poznaj przepis na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków. Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są świetną alternatywą dla tradycyjnych placków. Przyrządzisz je z ugotowanych warzyw w dosłownie kilka minut. Możesz wykorzystać również ziemniaki z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w Twojej kuchni się nie zmarnuje.
Masę na placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków koniecznie dopraw zeszkloną na maśle cebulą oraz suszonym majerankiem. Możesz dodać również odrobinę posiekanej natki pietruszki, koperku lub szczypiorku, aby wzbogacić smak puszystych placuszków.
Placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków są idealne na obiad. Podaj je z kwaśną śmietaną i kapustą kiszoną. To proste i pyszne danie, które posmakuje każdemu. Placki będą również smakować wyśmienicie z sosem pieczarkowym i sosem węgierskim.
Przepis na placki ziemniaczane z ugotowanych ziemniaków
Składniki:
-
500 g ziemniaków
-
duża cebula czerwona
-
2 łyżki mąki pszennej
-
łyżka mąki ziemniaczanej
-
płaska łyżeczka suszonego majeranku
-
sól, pieprz
-
jajko
-
masło
-
olej rzepakowy
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarcia ziemniaków?
Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonym wrzątku. Następnie odcedź, odparuj i przeciśnij przez praskę, odstaw. Cebulę posiekaj bardzo drobno i zeszklij na maśle, dodaj do ziemniaków razem z majerankiem.
Dopraw do smaku solą i pieprzem. Do masy wsyp mąkę pszenną, ziemniaczaną, wbij jajko i całość ponownie wymieszaj łyżka, żeby składniki dobrze się połączyły. Z masy uformuj ręcznie małe, cienkie placki i smaż je na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Placki przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ulubionymi dodatkami. Placki z gotowanych ziemniaków smakują obłędnie z kwaśną śmietaną i kiszoną kapustą lub sosem pieczarkowym i sosem węgierskim .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zapomnij o bułce. Okrasa ma o wiele lepszy patent na soczyste kotlety mielone
-
Najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Malinowej chmurce nikt się nie oprze
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama