Smakosze.pl
ciasto bez pieczenia

Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli

Najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Malinowej chmurce nikt się nie oprze

25 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

By przygotować tradycyjną, malinową chmurkę trzeba upiec kruchy spód i warstwę bezową. O wiele mniej pracy jest przy malinowej chmurce bez pieczenia. Spód można zrobić z ciastek i sięgnąć po gotowe bezy. Do tego warstwa bitej śmietany i malin i pyszny deser gotowy. Będzie jak znalazł na osłodę ponurych dni.

Ciasto bez pieczenia możesz przygotować nie tylko na spodzie z biszkoptów, ale również z herbatników. W takiej wersji ciasteczka wystarczy rozdrobnić w blenderze i wymieszać z rozpuszczonym masłem, a następnie schłodzić w lodówce. Przy użyciu czekoladowych herbatników uzyskasz zupełnie nowy smak tego samego deseru. Sprawdź, która wersja smakuje Ci najbardziej.

wnętrze sklepu

Pilny komunikat Sanepidu. Uważajcie na te słodycze

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborne, malinowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 malinowe galaretki

  • 1 opakowanie mrożonych malin (450 g)

  • 1 duże opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów

  • ok. 0,5 l śmietanki 30%

  • 250 g serka mascarpone

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 łyżki cukru pudru

  • beziki do ułożenia na wierzchu ciasta (lub duże bezy do pokruszenia i posypania)

Jak zrobić malinową chmurkę - eleganckie ciasto bez pieczenia?

Do miseczki wlej 3 szklanki gorącej wody. Wsyp do niej galaretki do ciasta bez pieczenia. Mieszaj do rozpuszczenia, a potem pozostaw do przestygnięcia.

Blaszkę do ciasta bez pieczenia wyłóż folią do żywności. Na jej dnie porozkładaj równomiernie biszkopty. Ciastka powinny zakrywać dokładnie całe dno blaszki jedną warstwą.

Do wciąż ciepłej galaretki dołóż mrożone maliny. Mieszaj do momentu, aż galaretka zacznie tężeć. Następnie zalej nią spód ciasta bez pieczenia przygotowany z biszkoptów. Całość wstaw na ok. 60 minut do lodówki.

Po upływie tego czasu na galaretce rozłóż kolejną warstwę biszkoptów. Ponownie wstaw wszystko do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę do ciasta bez pieczenia, ubijając śmietankę na sztywno z dodatkiem obu rodzajów cukru. Na koniec dodaj do niej także serek mascarpone i zmiksuj składniki na jednolitą masę.

Krem rozłóż równomiernie na schłodzonym cieście bez pieczenia. Wierzch udekoruj małymi bezikami lub pokruszoną większą bezą. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu deser gotowy jest do spożycia.

Efektowne "jajko sadzone" na słodko totalnie zaskoczy wszystkich domowników. Sernik na zimno nabiera nowego wyrazu dzięki pomysłowym dodatkom.

Canva / pabkov

Canva / pabkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >