Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Malinowej chmurce nikt się nie oprze
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.01.2023 11:16

Najpyszniejsze ciasto bez pieczenia. Malinowej chmurce nikt się nie oprze

ciasto bez pieczenia
Screen z filmu na kanale YouTube Kuchnia Marioli

By przygotować tradycyjną, malinową chmurkę trzeba upiec kruchy spód i warstwę bezową. O wiele mniej pracy jest przy malinowej chmurce bez pieczenia. Spód można zrobić z ciastek i sięgnąć po gotowe bezy. Do tego warstwa bitej śmietany i malin i pyszny deser gotowy. Będzie jak znalazł na osłodę ponurych dni.

Ciasto bez pieczenia możesz przygotować nie tylko na spodzie z biszkoptów, ale również z herbatników. W takiej wersji ciasteczka wystarczy rozdrobnić w blenderze i wymieszać z rozpuszczonym masłem, a następnie schłodzić w lodówce. Przy użyciu czekoladowych herbatników uzyskasz zupełnie nowy smak tego samego deseru. Sprawdź, która wersja smakuje Ci najbardziej.

Przepis na wyborne, malinowe ciasto bez pieczenia

Składniki:

  • 2 malinowe galaretki

  • 1 opakowanie mrożonych malin (450 g)

  • 1 duże opakowanie podłużnych lub okrągłych biszkoptów

  • ok. 0,5 l śmietanki 30%

  • 250 g serka mascarpone

  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

  • 3 łyżki cukru pudru

  • beziki do ułożenia na wierzchu ciasta (lub duże bezy do pokruszenia i posypania)

Jak zrobić malinową chmurkę - eleganckie ciasto bez pieczenia?

Do miseczki wlej 3 szklanki gorącej wody. Wsyp do niej galaretki do ciasta bez pieczenia. Mieszaj do rozpuszczenia, a potem pozostaw do przestygnięcia.

Blaszkę do ciasta bez pieczenia wyłóż folią do żywności. Na jej dnie porozkładaj równomiernie biszkopty. Ciastka powinny zakrywać dokładnie całe dno blaszki jedną warstwą.

Do wciąż ciepłej galaretki dołóż mrożone maliny. Mieszaj do momentu, aż galaretka zacznie tężeć. Następnie zalej nią spód ciasta bez pieczenia przygotowany z biszkoptów. Całość wstaw na ok. 60 minut do lodówki.

Po upływie tego czasu na galaretce rozłóż kolejną warstwę biszkoptów. Ponownie wstaw wszystko do lodówki na godzinę. W międzyczasie przygotuj bitą śmietanę do ciasta bez pieczenia, ubijając śmietankę na sztywno z dodatkiem obu rodzajów cukru. Na koniec dodaj do niej także serek mascarpone i zmiksuj składniki na jednolitą masę.

Krem rozłóż równomiernie na schłodzonym cieście bez pieczenia. Wierzch udekoruj małymi bezikami lub pokruszoną większą bezą. Tak przygotowane ciasto włóż do lodówki na kilka godzin. Po upływie tego czasu deser gotowy jest do spożycia. Efektowne "jajko sadzone" na słodko totalnie zaskoczy wszystkich domowników. Sernik na zimno nabiera nowego wyrazu dzięki pomysłowym dodatkom.

Canva / pabkov
Canva / pabkov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: