Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Koniec z wyrzucaniem kożucha z mleka. Szefowie kuchni mają na niego niezwykłe patenty
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 12.11.2022 08:52

Koniec z wyrzucaniem kożucha z mleka. Szefowie kuchni mają na niego niezwykłe patenty

kożuch na mleku
Canva / Qwart

Kożuch z mleka jednoznacznie kojarzy nam się z postrachem z dzieciństwa. Również dorosłe osoby nie przepadają za tym nieapetycznym produktem tworzącym się na powierzchni. Są jednak śmiałkowie, którzy dali kożuchowi szansę i w jego towarzystwie serwowali między innymi wykwintne dania z ryb. Ci kucharze to Wojciech Amaro oraz Aleksander Baron.

Kożuch z mleka powstaje podczas podgrzewania produktu. Istnieją sposoby, aby nie dopuścić do jego uformowania się, można także kożuch mechanicznie usunąć z powierzchni. Zastanów się jednak, czy warto to robić. Nie trzeba być słynnym kucharzem, aby znaleźć dla tego produktu smaczne zastosowanie.

Jak powstaje kożuch z mleka?

Główną rolę w procesie powstawania kożucha z mleka odgrywają białka oraz tłuszcze. Te dwa składniki nie rozpuszczają się w wodzie. Przy podnoszeniu temperatury mleka zachodzą w nim reakcje, które powodują powstanie charakterystycznej błonki na jego powierzchni.

Podczas podgrzewania białka ścinają się, podobnie jak białko jaja kurzego. Powoduje to, że otoczone nimi unoszące się w mleku mikroskopijne cząsteczki tłuszczów sklejają się między sobą. Tak właśnie formuje się kożuch z mleka.

Aby zapobiec powstaniu kożucha z mleka, należy je podgrzewać stopniowo, na średnim ogniu. Częste mieszanie podczas gotowania pomoże nam ustrzec się przed nieproszonym gościem. Jeśli jednak chcesz sprawdzić, co pysznego można wyczarować z kożucha, pomiń te czynności.

Jak wykorzystać w kuchni kożuch z mleka?

Wojciech Amaro kożuch z mleka wykorzystywał jako dodatek do dań rybnych. W menu z dodatkiem kożucha figurował śledź w śmietanie, a także bałtycki wędzony łosoś. Chętnych na tak zaserwowane danie nie brakowało.

Drugim słynnym kucharzem, podającym dania z kożuchem z mleka jest Aleksander Baron. Ten specjalista sztuki kulinarnej mleczny produkt uboczny połączył z szafranowym dorszem. Polędwica wołowa również znalazła odpowiedniego towarzysza w postaci kożucha.

Kożuch z mleka mogą wykorzystać także zwykli śmiertelnicy. Nie musisz prowadzić słynnej restauracji, aby poradzić sobie z tym produktem. Istnieją bardzo proste i sprawdzone przepisy w tym zakresie.

Indyjskim sposobem na kożuch z mleka jest jedzenie tostów z jego dodatkiem. Cienką mleczną błonkę kładzie się na pieczywie, a następnie posypuje solą i pieprzem. Taki posiłek jest zaskakująco smaczny i pożywny. Kożuch na chlebie można także zjeść na słodko- posypany cukrem.

Ciasteczka z kożucha z mleka są tak samo pyszne, jak zaskakujące. Zebrane kożuchy należy wyrobić na gładkie ciasto z dodatkiem mąki i masła. Rozwałkowane ciasto, pokrojone na ciasteczka smaruje się rozkłóconym jajkiem i posypuje cukrem. Potem wystarczy je upiec na złoty kolor w 180 stopniach. Pyszna przekąska gotowa. Z nami z łatwością przygotujesz domowe zsiadłe mleko. Podpowiadamy też, jak nie dopuścić do wykipienia mleka podczas gotowania.

Canva / Malkovstock
Canva / Malkovstock

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: