Smakosze.pl
Jak zrobić domowe zsiadłe mleko?

canva/SMarina

Jak zrobić domowe zsiadłe mleko? Nie ma nic prostszego, zdradzamy przepis

9 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Czy wiecie, jak zrobić zsiadłe mleko? Ten smaczny produkt mleczny można bez trudu przygotować w domu. Latem wystarczy jedynie zaopatrzyć się w odpowiednie mleko. Koniecznie spróbujecie - korzyści są ogromne, a wysiłek niewielki.

Domowe zsiadłe mleko to nie lada rarytas. Ten smaczny fermentowany produkt mleczny nie tylko pozytywnie wpływa na układ trawienny — korzystnie wpływając m.in. na proces trawienia laktozy - ale też ma różnorodne zastosowanie w kulinariach.

Czy można zrobić naleśniki bez mleka? Nie ma prostszego przepisu, wychodzą idealnie za każdym razem

Czy można zrobić naleśniki bez mleka? Nie ma prostszego przepisu, wychodzą idealnie za każdym razem

CZYTAJ DALEJ

Ze zsiadłego mleka przygotujecie smaczne desery czy koktajle - zastępując nim kefir czy jogurt — a także pożywne śniadania w postaci naleśników czy placków — już niekoniecznie w słodkiej wersji. Warto zatem nauczyć się przygotowywać ten pyszny nabiał w domu. Zwłaszcza że jest to dziecinnie proste.

Jak zrobić zsiadłe mleko? Z domowym przepisem zawsze się uda

Jeżeli mamy taką możliwość, do przygotowania mlecznego rarytasu warto wykorzystać świeże mleko. Wtedy wystarczy jedynie wyjąć je z lodówki i postawić w ciepłym miejscu. Latem będzie to nawet kuchenny blat, najlepiej bez znacznej ekspozycji na słońce.

Co jednak, gdy naturalny produkt jest poza naszym zasięgiem? Z dostępnego w sklepie mleka UHT nie przygotujemy zdrowszej fermentowanej wersji nabiału. Proces, jakiemu taki wyrób jest poddawany, zwyczajnie utrudnia jego kwaśnienie. Jednak jeżeli uda nam się nabyć mleko pasteryzowane sytuacja wygląda już nieco inaczej.

Przepis na domowe zsiadłe mleko z produktu pasteryzowanego

Składniki:

  • 2 litry mleka pasteryzowanego

  • 6-8 łyżek kwaśnej śmietany zawierającej żywe kultury bakterii

Jak zrobić zsiadłe mleko? Instrukcja krok po kroku

Śmietanę wyjmujemy z lodówki na 10 do 15 minut przed rozpoczęciem nastawiania zsiadłego mleka. Mleko umieszczamy w garnku i podgrzewamy je do temperatury 22 - 28 stopni Celsjusza. Zdejmujemy je z kuchenki i łączymy ze śmietaną.

Całość odstawiamy w ciepłe miejsce na 1-2 dni. Po tym czasie powinniśmy już uzyskać pyszne domowe zsiadłe mleko o lekko kwaśnym smaku. Napój zmieni też swój zapach i konsystencję. O ile nie będzie gorzki, rozwarstwienie wyrobu nie powinno nas martwić.

Na naszej stronie znajdziecie pyszne przepisy na dania, które można podać z domowym zsiadłym mlekiem. Szczególnie polecamy obiad składający się z purée ziemniaczanego sadzonego jaja i tego pysznego nabiału. Więcej o zaletach jego spożywania przeczytacie w tym artykule.

Domowe zsiadłe mleko jest doskonałe

canva/SMarina

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: poprostuzdrowo, pracowniaserow

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jesienna wersja bigosu

Przepisy

Pyszny bigos bez grama kapusty? Sięgnij po uwielbiany przysmak. Teraz jest najlepszy czas

Czytaj więcej >
Kaczka z jabłkami według Moniki Richardson

Przepisy

Wystarczą 3 składniki. Monika Richardson zdradziła swój przepis na kaczkę z jabłkami

Czytaj więcej >
Obiad jednogarnkowy Tomasza Strzelczyka

Przepisy

Sycący obiad dla całej rodziny z kilku składników od Tomasza Strzelczyka. Składniki znajdziesz w lodówce

Czytaj więcej >
Kotlety mielone ze śliwką

Przepisy

Jesienią babcia Regina dodaje do mielonych pyszną niespodziankę. Nieoczywiste połączenie zachwyca

Czytaj więcej >
Waniliowe naleśniki na maślance

Przepisy

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

Czytaj więcej >
Jajecznica po angielsku

Przepisy

Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności

Czytaj więcej >