Smakosze.pl
Kotlety i ich mrożenie

Pixabay / webandi

Czy można mrozić usmażone kotlety schabowe i mielone?

16 Lutego 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Kotlety mielone i schabowe są prawdziwymi kulinarnymi szlagierami, obok których nie sposób przejść obojętnie. Ich walory smakowe potrafią przyprawić o szybsze bicie serca. Okazuje się, że lepiej ich nie zamrażać po usmażeniu. Wówczas

Pyszne kotlety uchodzą za wyjątkowe smakołyki. Nietrudno natrafić na smakoszy, którzy z miłą chęcią by je spałaszowali. Część osób chętnie by je zamroziła na później. Jednak zrobienie tego z usmażonymi kotletami, może przyczynić się do sporego rozczarowania.

Czy usmażone kotlety powinny być mrożone?

Z pewnością wielu wielbicieli swojskich smaków umieszcza kotlety w zamrażarce. W ten sposób staramy się zapewnić in odpowiednie warunki, w których będą dłużej zdatne do spożycia. Dobre chęci mogą czasem doprowadzić do kulinarnej katastrofy.

Kotlety często goszczą na naszym portalu. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na wyborne mięsne specjały po kowalsku. Tym razem poruszymy kwestię dotyczącą mrożenia smażonych kotletów.

Kotlety są jednym z tych dań, w którym wykorzystujemy smażenie. Warto wiedzieć ile powinno się poddawać tej obróbce cieplnej kultowe schabowe. Kiedy nie dojemy wszystkich smakołyków, przez głowę przechodzi nam pomysł na ich zamrożenie. Lepiej zaniechać takiego postępowania.

Zgodnie z informacjami opublikowanymi na portalu Onet Gotowanie, usmażone kotlety nie najlepiej znoszą zamrażanie. Taki proces sprawia, że tracą zarówno na smaku, jak i na wyglądzie. Kotlety po ponownym podgrzaniu mogą się nawet rozpaść. Nie jest to jednak najważniejszy mankament.

Kotlety po mrożeniu mogą nie nadawać się do jedzenia

Portal Onet Gotowanie wyjaśnia, że tłuszcz wykorzystywany w trakcie smażenia nie zamarza. W związku z tym kotlety nim pokryte mogą się najzwyczajniej w świecie popsuć. Lepiej uniknąć zatrucia pokarmowego.

Kotlety po rozmrożeniu przestają być chrupiące, a ich panierka staje się nieprzyjemnie gąbczasta. Nawet najmniej wybredni smakosze nie będą zachwyceni takim posiłkiem. Co możemy w takim razie zaradzić?

Najlepiej przygotowywać kotlety z głową. Smażmy ich tyle, ile będziemy w stanie zjeść. Resztę surowego mięsa możemy bez większych problemów zamrozić. Pamiętajmy jednak, by nie wstawiać do zamrażarki raz rozmrożonych produktów.

Warto nadmienić, że nie tylko smażone kotlety nie nadają się do zamrażania. Takie rozwiązanie nie sprawdza się również w przypadku jajek, śmietany, konserw rybnych, napojów gazowanych, majonezu oraz płatków śniadaniowych.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Onet Gotowanie

Zapraszamy na nasz Instagram

Podobne artykuły

Jak oczyścić spód patelni?

Porady

Genialny trick na doczyszczenie spodu patelni

Czytaj więcej >
pomidory

Porady

Prosty sposób na przyśpieszenie wzrostu pomidorów

Czytaj więcej >
młode ziemniaki

Porady

Wysokie ceny młodych ziemniaków

Czytaj więcej >
Jednorazowy młynek do pieprzu

Porady

Jak otworzyć jednorazowy młynek do przypraw?

Czytaj więcej >
Ogórki będą rosły fantastycznie

Porady

Piorunująco skuteczny nawóz do ogórków z pokrzywy

Czytaj więcej >
Rosół z curry

Porady

Dlaczego warto dodać do rosołu curry?

Czytaj więcej >