Kotlety rybne z kaszą jaglaną
https://pixabay.com/pl/

Kotlety rybne z kaszą jaglaną

Danie to przypadnie do gustu przede wszystkim zwolennikom kuchni lekkiej i zdrowej. Jest w nim bogata w białko ryba, odżywcza kasza i świeża zielenina, która oprócz witamin wnosi do kotletów szczyptę pozytywnej zieleni. Kotlety rybne to również idealne danie dla najmłodszych. Zwłaszcza tych, którzy grymaszą przy stole. Kotlety z kaszą jaglaną to potrawa, która może być smacznym i zdrowym zamiennikiem uwielbianych przez dzieci paluszków rybnych.

KOTLETY RYBNE Z KASZĄ JAGLANĄ

Składniki na 8 porcji:
– 500 g filetów chudej ryby (może być dorsz, mintaj, morszczuk, sola, miruna)
– 120 g kaszy jaglanej (2/3 szkl.)
– 1 mała cebula (najlepiej szalotka)
– garść natki pietruszki
– garść koperku
– 1 jajko
– świeżo zmielony czarny pieprz
– sól (do smaku)
– bułka tarta
– masło klarowane lub oliwa (do smażenia).

Sposób przygotowania
1. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Przełożyć do garnka i zalać 1,5 szkl. wrzącej wody i lekko posolić. Gotować pod przykryciem przez około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę i będzie miękka. Odstawić do wystudzenia.
2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na maśle lub rozgrzanej oliwie.
3. Ostudzoną kaszę, oczyszczoną i pozbawioną skóry rybę oraz cebulę zmielić w maszynce do mięsa (jeśli nie mamy maszynki do mięsa możemy rozdrobnić składniki w malakserze). Do uzyskanej masy dodać posiekaną pietruszkę, koperek i jajko. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4. Uformować 8 kotletów (lub 12 mniejszych kotlecików). Obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złocisty kolor.
5. Podawać z ziemniakami puree oraz surówką (np. z kiszonej kapusty i marchewki).

Wskazówki:
– Jeśli wolimy nieco bardziej wyraziste przyprawy, możemy zastąpić koperek estragonem, tymiankiem, bądź cząbrem.
– Chcąc przyrządzić danie w wersji bardziej „fit” zamiast bułki tartej w ramach panierki można użyć otrąb owsianych. Opcjonalne można zrezygnować ze smażenia i zamiast tego upiec kotlety w piekarniku.
– Z tej samej kompozycji składników można również przygotować klopsiki rybno-jaglane. Z przygotowanej masy zamiast spłaszczonych kotletów, należy uformować kulki wielkości śliwki, a następnie ugotować na parze lub lekko podsmażyć i dogotować w bulionie warzywnym. Z bulionu pozostałego po gotowaniu pulpetów można przyrządzić sos, zagęszczając go mąką.
– Kasza jaglana odpowiednio ugotowana łatwo rozkleja się, dzięki czemu pomaga połączyć wszystkie składniki. Jeśli akurat nie mamy jej pod ręką, możemy wypróbować wersję z kaszą kuskus, manną lub ryżem.
– Do kotletów można dodać warzywa takie jak marchew, pietruszkę, seler. W przypadku niewielkiej ilości warzyw, można je zetrzeć na tarce (surowe) lub pokroić w drobną kostkę (gotowane). Warzywa można także zmielić wraz z rybą i kaszą.

KOTLETY RYBNE Z KASZĄ I WARZYWAMI (pieczone)

Składniki na 6-8 porcji:
– 300 g filetów chudej ryby
– 60 g kaszy jaglanej (1/3 szkl.)
– 1-2 łyżki drobnych płatków owsianych
– 1 średnia marchewka (ok. 80 g)
– 1 średnia pietruszka (ok. 60 g)
– 1 mała cebula (najlepiej szalotka)
– garść natki pietruszki
– 1 jajko
– świeżo zmielony czarny pieprz
– sól (do smaku)
– oliwa (do posmarowania kotletów)

Sposób przygotowania
1. Kaszę jaglaną przepłukać na sicie, przełożyć do garnka i zalać 3/4 szkl. wrzącej wody i ugotować. Po 15 minutach kasza powinna wchłonąć wodę i być miękka.
2. W międzyczasie ugotować marchew i pietruszkę (można użyć warzyw gotowanych z zupy). Posiekaną cebulę zeszklić na patelni z dodatkiem oliwy.
6. Ostudzoną kaszę, pozbawioną skóry rybę, ugotowane warzywa oraz podsmażoną cebulę zmielić w maszynce do mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Do masy dodać posiekaną natkę pietruszki, jajko i płatki owsiane. Płatków należy dodać tyle, by konsystencja masy na kotlety była zwarta i łatwa do formowania. Doprawić solą i pieprzem.
7. W dłoniach posmarowanych oliwą uformować kotlety. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. W połowie pieczenia przełożyć kotlety na drugą stronę, tak by z obu stron równomiernie zarumieniły się.

Następny artykuł