Smakosze.pl Przepisy Pieczone kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych
Scena z filmu opublikowanego na YouTube na kanale MniamMniamPL

Pieczone kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych

16 sierpnia 2021
Autor tekstu: Jakub Kossakowski

Nie da się ukryć, że kotlety schabowe są jednym z najbardziej kultowych dań naszej rodzimej kuchni. Większość smakoszy oczekuje, że panierka okalająca mięso będzie nienagannie chrupiąca. Właśnie taki efekt osiągniemy dzięki płatkom kukurydzianym.

Z całą pewnością kotlety schabowe można uznać za danie, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Istnieje wiele przepisów na mięsny specjał. Tym razem wypróbujemy recepturę, dzięki której kotlety schabowe będą niezwykle chrupiące.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Kotlety schabowe w panierce z płatków kukurydzianych

Smakowite kotlety schabowe potrafią przyprawić o szybsze bicie serca nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Jakiś czas temu przedstawialiśmy przepis na niezwykle soczystą wersję uwielbianego dania .

Dziś wypróbujemy recepturę na kotlety schabowe w obłędnie chrupiącej panierce z płatków śniadaniowych. Dla lepszego efektu specjał upieczemy w piekarniku . Kotlety schabowe znikną z talerzy w mgnieniu oka. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • plastry schabu

  • płatki kukurydziane

  • 2 jajka

  • 50 ml mleka

  • bułka tarta

  • sól

  • pieprz

Niezawodny przepis na chrupiące kotlety schabowe

Na początku schab ubijamy tłuczkiem. W jednym z wcześniejszych artykułów wyjaśnialiśmy, jaką ukrytą funkcję ma ten przyrząd . Ubite mięso nacieramy solą i pieprzem. Dla urozmaicenia możemy je także wzbogacić o inne przyprawy. Dobrze sprawdza się, chociażby ostra papryka.

Jajka mieszamy z mlekiem. W osobnym naczyniu kruszymy płatki kukurydziane i łączymy je z bułką tartą. Kotlety namaczamy najpierw w masie jajecznej . Następnie panierujemy je w płatkach. Tak przygotowane mięso opryskujemy olejem i wykładamy na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.

Kotlety schabowe wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut. Po tym czasie przewracamy je na druga stronę . Kontynuujemy pieczenie jeszcze przez 10 minut. Specjał jest już gotowy. Nie pozostaje nic innego jak przystąpić do zajadania. Podobny przepis można znaleźć w filmie opublikowanym na YouTube na kanale MniamMniamPL. Właśnie stamtąd pochodzi zdjęcie wykorzystane powyżej,

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Prześlij Przepis; Uwielbiam; MniamMniam

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Jakub Kossakowski

Redaktor prowadzący serwisu Smakosze.pl. Fascynują mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy