Kotlety z cukinii i jajek, pomysł na bezmięsny obiad
Kotlety z cukinii i jajek to pyszne i zdrowe kotlety, które posmakują nawet największym niejadkom. Miękkie, doprawione cebulką, czosnkiem i szczypiorkiem wyglądają bardzo apetycznie, a smakują jeszcze lepiej. Poznaj przepis na kotlety z cukinii i jajkiem, czyli prostą i smaczną alternatywę dla tradycyjnych kotletów.
Jeśli masz ochotę na lekkie, wegetariańskie kotleciki lub szukasz pomysłu na danie, które posmakuje Twojemu dziecku- ten przepis jest idealny dla Ciebie. Kotleciki z cukinii i jajek są proste w przygotowaniu, wychodzą za każdym razem i zawsze znikają z talerzy w mgnieniu oka.
Do kotletów dodaj otręby owsiane, dobrze zagęszczą masę na kotlety, a dodatkowo uzupełnisz dietę dziecka w niezbędny błonnik. Kotlety świetnie smakują podane z sałatką ze świeżych warzyw, delikatnym puree z dyni i ziemniakami z koperkiem.
Świetne kotlety przygotujesz również z cieciorki- tu poznasz niezawodny przepis na kotlety z ciecierzycy , idealne na bezmięsny obiad dla całej rodziny.
Przepis na kotlety z cukinii i jajek
Składniki:
-
10 jajek
-
mała cukinia
-
2 ząbki czosnku
-
pół czerwonej cebuli lub 1 mała
-
5 łyżek otrębów owsianych
-
pęczek szczypiorku
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić kotlety z cukinii i jajek?
8 jajek ugotuj na twardo, cukinię i cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posiekaj drobno czosnek. Ugotowane jajka włóż do miski i posiekaj widelcem na drobne kawałki. Cukinię i cebulę odsącz z wody i dodaj do jajek razem z posiekanym czosnkiem.
Źródła zdjęcia: canva/ margouillatphotos Do miski wsyp otręby, wbij jajka, całość oprósz solą, pieprzem, dodaj cały pęczek posiekanego szczypiorku i wyrób jednolitą masę, następnie uformuj kotlety. Na rozgrzanej patelni z olejem smaż kotleciki przez 3-4 minuty z każdej strony, przełóż je na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu i podaj. Smacznego.