Kucharz wziął przepis od babci i pokazał jak się robi jagodzianki. Nadzienie to rewelacja
Jagodzianki to prawdziwy smak lata. Pyszne, zdrowe i bardzo kuszące. Wiele osób cały rok czeka na te wypieki z leśnymi owocami. Polecamy przepis na smaczne jagodzianki. Kucharz dostał go od swojej babci. Nadzienie jest jak z bajki.
Jagodzianki, czyli skosztuj lata
Jagody to niezwykle smaczne i bardzo zdrowe owoce leśne. Zawierają witaminy: K, C, B oraz przeciwutleniacze, które chronią i pomagają naszym oczom. Oprócz tego jagody dobroczynnie działają na naczynia krwionośne, jelita i obniżają poziom złego cholesterolu.
Te owoce leśne są niskokaloryczne i polecane są osobom, które dbają o dietę. Jedzenie jagód zapobiega i łagodzi jaskrę. Działają też świetnie, gdy oczy bolą i są zmęczone. Warto z tych pysznych i zdrowych owoców przyrządzić jagodzianki. Przepis z pysznym nadzieniem to absolutny hit.
Jak przygotować jagodzianki?
Składniki:
- 20 g drożdży
- 250 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- ½ łyżeczki soli
- 100 ml mleka
- 3 żółtka
- 50 g masła
- 1 białko
- nadzienie: 300 g jagód
- 40 g cukru
- łyżeczka bułki tartej
- lukier: 2 białka, 100g cukru pudru
Wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier i mieszamy mikserem, aż drożdże się rozpuszczą. Do nich dodajemy żółtka, sól, mąkę po trochu. Na końcu dodajemy masło i mieszamy, żeby wszystkie składniki się połączyły. Ciasto odstawiamy na 30 minut do temperatury pokojowej, a potem na 30 minut do lodówki.
Przygotowujemy nadzienie- do jagód wsypujemy bułki tartej, cukier i mieszamy. Teraz kroimy ciasto i dzielimy na 8 części. Do krążków ciasta nakładamy jagody i robimy bułeczki. Jagodzianki układamy na blasze, na papierze do pieczenia. Odstawiamy je na godzinę w ciepłe miejsce. Przygotowujemy lukier, nagrzewamy piekarnik do 190 stopni i pieczemy je ok. 25 min. Smarujemy je lukrem.
Jagodzianki- jedz je na zdrowie
Jagodzianki możemy podawać nie tylko z lukrem, ale też z kruszonką. Są one niezwykle smaczne, a nadzienie jagodowe przepyszne . Warto pamiętać, że by podczas przygotowywania jagodzianek dodawać mąkę niecałą od razu, a po łyżeczce i stopniowo.
Ważne jest też, żebyśmy zawsze umyli jagody. Potem już możemy robić nadzienie do jagodzianek. Te jagodzianki są niezwykle miękkie, puszyste, a nadzienie jagodowe rozpływa się w ustach. Pisaliśmy o jagodziankach od pań z koła gospodyń. Podawaliśmy też przepis na jagodzianki od Strzelczyka.
Źródło: YouTube/ @kochamgotowac