Smakosze.pl Porady Kuchenna szafka to najgorsze miejsce do trzymania miodu. Pszczelarz wyjawia dlaczego
Fot. Canva/JDelorme, Getty Images; YouTube/Pszczelarz z Wąchocka

Kuchenna szafka to najgorsze miejsce do trzymania miodu. Pszczelarz wyjawia dlaczego

7 września 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Miód jest bez żadnych wątpliwości moim ulubionym dodatkiem do herbaty, kawy czy wody z cytryną. I choć wiem, że w wysokiej temperaturze jego prozdrowotne właściwości znikają, to zostaje przynajmniej jego smak - który uwielbiam.

Niedawno pochyliłem się nad tematem przechowywania miodu i okazało się, że całe życie źle to robiłem. Mój błąd, i jak sądzę setek tysięcy innych Polaków, wytknął Pszczelarz z Wąchocka. Popularny twórca internetowy na pszczelarstwie zjadł zęby, dlatego ufam jego ocenie. Kuchenna szafka to jedno z najgorszych miejsc do trzymania słoika z tym pysznym i zdrowym produktem.

Miód wytrzyma nawet tysiące lat?

Jego ogromną zaletą, według milionów ludzi, jest jego trwałość. W końcu odkryto w egipskich grobowcach naczynia pełne miodu, które mają tysiące lat, a ich zawartość dalej była zdatna do spożycia.

Niestety, nic nie jest niezniszczalne i przed zepsuciem nie ochroni się nawet miód. Może on bowiem ulec formie zepsucia - czyli fermentacji. Nieodpowiednio przechowywany miód staje się pożywką dla mikroorganizmów, które pochłaniają cukier, zamieniając go w CO2 i inne produkty, które nie są dla nas wartościowe (pomijam oczywiście fermentację alkoholową przy produkcji miodu pitnego, z tego akurat czerpiemy korzyści).

Miód
Fot. Canva/ Pszczelarz przelewający miód
Podsmażam kapustę, wrzucam ziemniaki. Po chwili podaję obiad ze śląskiego przepisu

Kuchenna szafka to złe miejsce dla miodu

Najgorszym dla niego miejscem jest kuchenna szafka. W tym pomieszczeniu często wszak panują wysokie temperatury i duża wilgotność. Taki zestaw ma negatywny wpływ na większość produktów spożywczych.

Temperatura pokojowa tak naprawdę nie jest dobra do przechowywania miodu. Najlepszą temperaturą do przechowywania miodu jest poniżej 18 stopni Celsjusza. - podkreślił Pszczelarz z Wąchocka.

Warunki kuchenne zmieniają skład i właściwości miodu. Rozpoczyna się rozpad cukrów, wydziela się hydroksymetylofurfural (HMF) , a część enzymów i związków, jak na przykład antyoksydanty, przestają być aktywne.

Gdzie przechowywać miód?

Zatrzymanie powyższych procesów jest banalnym zadaniem. Wystarczy słoik postawić w chłodnym i ciemnym miejscu. Naturalnie moim pierwszym wyborem była lodówka. Tam jednak temperatura bywa czasem za niska.

Dlatego finalnie zdecydowałem się na spiżarnie. Utrzymuje się tam stała temperatura około 16-17 stopni Celsjusza, do tego większość czasu jest ciemno. Dla miodu sprawdzi się jednak również piwniczka czy ziemianka.

Miód
Fot. Canva/ Miód w słoiku
Niemal nikt nie zna tego triku z piekarnikiem. Domownicy będą w szoku
Kroję jabłka, mieszam z ciastem i odpalam piekarnik. Takie ciasto jest hitem w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy