Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Podsmażam kapustę, wrzucam ziemniaki. Po chwili podaję obiad ze śląskiego przepisu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 07.09.2024 17:20

Podsmażam kapustę, wrzucam ziemniaki. Po chwili podaję obiad ze śląskiego przepisu

danie z kapusty, ciapkapusta
Fot. YouTube/PALCE LIZAĆ

Zrób na obiad to sycące śląskie danie, a cała rodzina będzie zachwycona. Jest nie tylko pyszne, ale też tanie, bo potrzebne produkty kosztują grosze. W dalszej części dowiesz się, jak łatwo zrobić ten śląski przysmak.

Prosto ze Śląska na twój stój

Kuchnia śląska słynie przede wszystkim ze smaku i sytości. Odwiedzając ten region, nigdy nie będziesz głodna. Podobnie jak goście, którym podasz danie z tego przepisu. 

Zanim zdradzę ci, czym jest dokładnie, powiem tylko, że danie jest tanie i nieoczywiste. To, co zrobisz na obiad, nazywa się ciapkapusta. Brzmi bardzo dziwnie, ale smakuje obłędnie. Nie czekaj, tylko zrób z je przepisu poniżej, a nie zawiedziesz się. 

tłuczenie ziemnikaów.jpg
Fot. Canva/Jannissimo
Niemal nikt nie zna tego triku z piekarnikiem. Domownicy będą w szoku

Składniki tanie jak barszcz

Do przygotowania ciapkapusty potrzebujesz tylko kilku składników. Dzięki temu danie nie kosztuje zbyt wiele. Na liście poniżej znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Nie pomijaj żadnego ze składników, bo tylko wszystkie razem gwarantują wyśmienity smak. Sprawdź, czego potrzebujesz i zaczynamy.

Składniki:

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 600 g kiszonej kapusty
  • 1 cebula
  • 250 g wędzonego boczku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pieprz
  • sól

Przepis na ciapkapustę

Zacznij od pokrojenia boczku i cebuli w drobną kostkę. W głębokim garnku rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć pokrojone składniki i podsmaż. Kiszoną kapustę odcedź z soku i dodaj do zeszklonego boczku i cebuli. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą

Podsmażaj przez 10 minut. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do całkowitej miękkości. Gotowe ziemniaki rozbij na jednolitą masę. Dodaj je do kapusty i wymieszaj. Podsmażaj przez chwilę wszystko razem. Twój tani i pełny śląski obiad gotowy. Wołaj rodzinę i zachwycajcie się smakiem. Sprawdź, jaką sałatkę zrobić na Wielkanoc oraz zobacz, jak znana aktorka gotuje żurek

kisozna kapusta.jpg
Fot. Canva/FotografiaBasica