Podsmażam kapustę, wrzucam ziemniaki. Po chwili podaję obiad ze śląskiego przepisu
Zrób na obiad to sycące śląskie danie, a cała rodzina będzie zachwycona. Jest nie tylko pyszne, ale też tanie, bo potrzebne produkty kosztują grosze. W dalszej części dowiesz się, jak łatwo zrobić ten śląski przysmak.
Prosto ze Śląska na twój stój
Kuchnia śląska słynie przede wszystkim ze smaku i sytości. Odwiedzając ten region, nigdy nie będziesz głodna. Podobnie jak goście, którym podasz danie z tego przepisu.
Zanim zdradzę ci, czym jest dokładnie, powiem tylko, że danie jest tanie i nieoczywiste. To, co zrobisz na obiad, nazywa się ciapkapusta. Brzmi bardzo dziwnie, ale smakuje obłędnie. Nie czekaj, tylko zrób z je przepisu poniżej, a nie zawiedziesz się.
Niemal nikt nie zna tego triku z piekarnikiem. Domownicy będą w szokuSkładniki tanie jak barszcz
Do przygotowania ciapkapusty potrzebujesz tylko kilku składników. Dzięki temu danie nie kosztuje zbyt wiele. Na liście poniżej znajdziesz wszystko, czego potrzebujesz. Nie pomijaj żadnego ze składników, bo tylko wszystkie razem gwarantują wyśmienity smak. Sprawdź, czego potrzebujesz i zaczynamy.
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 600 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 250 g wędzonego boczku
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pieprz
- sól
Przepis na ciapkapustę
Zacznij od pokrojenia boczku i cebuli w drobną kostkę. W głębokim garnku rozgrzej odrobinę oleju. Wrzuć pokrojone składniki i podsmaż. Kiszoną kapustę odcedź z soku i dodaj do zeszklonego boczku i cebuli. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą.
Podsmażaj przez 10 minut. Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie do całkowitej miękkości. Gotowe ziemniaki rozbij na jednolitą masę. Dodaj je do kapusty i wymieszaj. Podsmażaj przez chwilę wszystko razem. Twój tani i pełny śląski obiad gotowy. Wołaj rodzinę i zachwycajcie się smakiem. Sprawdź, jaką sałatkę zrobić na Wielkanoc oraz zobacz, jak znana aktorka gotuje żurek.