Kuroń pokazał, jak robi chłodnik litewski. Sekretem obłędnego smaku jest 1 składnik
Jakub Kuroń zdradził przepis na doskonałą letnią zupę. Chodzi o chłodnik litewski, który w upalne dni ugasi pragnienie i jest po prostu zdrowy. Za jej wyborny smak odpowiada jeden składnik. Poznaj go, a już nigdy tej tradycyjnej zupy nie przygotujesz inaczej.
Jakub Kuroń z zupą na upalne lato
Jakub Kuroń to kucharz i szef kuchni, który od lat zajmuje się także prowadzeniem warsztatów kulinarnych. Na swoim blogu od lat dzieli się również kulinarnymi radami oraz przepisami . To właśnie tam znaleźliśmy przepis na doskonały chłodnik litewski.
Jak sama nazwa wskazuje, zupę podaje się na chłodno i właśnie przez to świetnie sprawdzi się latem. Wszystko dzięki składnikom, z których jest przygotowywana. W klasycznej wersji robi się ją na kwaśnej śmietanie lub zsiadłym mleku, czasem robimy go na kefirze. Jednak Kuroń robi ją na czymś innym. Tajemniczy składnik poznasz w dalszej części artykułu.
Nie może zabraknąć tego składnika
Znany kucharz swoją wersję chłodnika litewskiego przygotuje na maślance. Ten zamiennik śmietany sprawi, że zupa będzie smakowała znacznie lepiej, będzie lżejsza i nieco ostrzejsza. Wypróbuj ten patent, a już nigdy nie przygotujesz jej inaczej. Pozostałe produkty wraz z gramaturami umieszczono na liście poniżej. Sprawdź ją dokładnie, a następnie zapoznaj się z przepisem.
Składniki:
- 500 g maślanki
- 1 pęczek botwinki
- 200 ml wody
- ½ pęczka koperku
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 3 długie ogórki
- 400 g jogurtu naturalnego
- 400 g kefiru
- 2 łyżki soku z cytryny
- cukier
- pieprz
- sól
- jajka do dekoracji (opcjonalnie)
Przepis Kuronia na chłodnik litewski
Umytą botwinkę drobno posiekaj. Umyte ogórki i rzodkiewki zetrzyj na dużych oczkach tarki. Koperek oraz szczypiorek drobno posiekaj. Do garnka wlej wodą i umieść w nim botwinkę. Wsyp po łyżce soli i cukru. Po zagotowaniu przykryj garnek i gotuj całość przez 3 minuty. Na koniec przełóż botwinkę do miski i pozostaw ją do wystygnięcia.
Starte ogórki przełóż do miski, obsyp solą i pozostaw na 10 minut. Do botwinki dodaj jogurt, maślankę oraz kefir. Ogórka odciśnij z nadmiaru wody i razem z rzodkiewką umieść go w misce. Wsyp posikany koperek oraz szczypior. Całość dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wlej sok z cytryny i wymieszaj wszystkie składniki. Gotowy chłodnik podawaj na obiad z ugotowanym na twardo jajkiem. Możesz posypać świeżym koperkiem. Będzie smakował wybornie. Sprawdź przepis na letnią surówkę z młodej kapusty oraz dowiedz się, dlaczego tłum czekał na Gessler .