Smakosze.pl Przepisy Kuroń zachwycił przepisem na kotlety po czesku. Nie do wiary, z czego robi panierkę
Fot. Canva/oksix, IG/gotuj_z_kuroniem_jakub_kuron

Kuroń zachwycił przepisem na kotlety po czesku. Nie do wiary, z czego robi panierkę

22 kwietnia 2024

Jeśli uwielbiasz kotlety, to przepis Jakuba Kuronia na pyszne i złociste kotlety jest właśnie dla ciebie. Sekretem ich wybornego smaku jest między innymi wyjątkowa panierka. Nie znajdziesz w niej bułki tartej, ale inny produkt, które masz w swojej kuchni.

Kotlety po czesku czarują smakiem

Lubisz kotlety schabowe i mielone? To pora poznać przepis Jakuba Kuronia na kotlety po czesku. Niby zwykłe sznycle drobiowe, ale w panierce, które decyduje o ich znakomitym smaku . Jednak nie ma w niej ani odrobiny bułki tartej. Za to panierka przyrządzona jest z tartych ziemniaków i musztardy.

Pomysł jest pyszny i warto wypróbowania . Kotlety wychodzą tak soczyste, mięciutkie i pełne smaku, że trzeba ich po prostu spróbować. Ten przepis od Jakuba Kuronia zapewni ci pyszny efekt . Wyborne kotlety będą w sam raz na obiad dla całej rodziny. Poniżej znajdziesz przepis na to wyśmienite danie obiadowe.

kotlety
Fot. Canva/monticelllo
Henia robi najlepszy sernik z wiaderka. Takiego nie ma w cukierniach

Jak zrobić kotlety po czesku?

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka lub z indyka
  • 2 starte ziemniaki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka musztardy
  • 75 ml mleka
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów zacznij od przekrojenie wzdłuż filetów i rozbicia ich na dość cienkie kotlety. Mięso oprósz solą i pieprzem. Teraz przygotuj panierkę, a właściwie ciasto ziemniaczane. Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce.

Wbij do nich jajko, dodaj musztardę i mleko. Dopraw solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Każdy kotlet zanurz w cieście i smaż na gorącym oleju . Mięso powinno mieć złot kolor.

Kotlety po czesku najlepsze na obiad

Kotlety po czesku smakują wybornie i są wyjątkowo soczyste i mięciutkie. Panierka z ziemniaków i musztardy nadaje im wyrazistości i sprawia, że danie rozpływa się w ustach. Dlatego nie zwlekaj i sięgnij po przepis Jakuba Kuronia na to pyszne danie.

Gwarantuję, że polubi je cała rodzina. Mali i duże smakosze zjedzą te kotlety z przyjemnością. Będą smakować z ziemniakami i ulubionymi surówkami. Pisaliśmy o tym, jak zrobić puszyste racuchy. Podawaliśmy też przepis na podlaskie ciasto Marcinek.

kotlety
Fot. Canva/bhofack2

Źródło: haps.pl

Bosacka przypomina: czytaj etykiety na miodzie. Pojawił się nowy obowiązek
Faszeruję jabłka tą mieszanką i wstawiam do piekarnika. Ten deser to już legenda w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy