Lekkie i rozkosznie pyszne jajka po turecku na jogurcie
Jajka po turecku, czyli jajka w koszulce serwowane z wyrazistym jogurtem greckim i chrupiącym pieczywem, skradną wasze serca. To bogate w smaki i rozgrzewające śniadanie będzie idealne na leniwe poranki. Koniecznie spróbujcie tego pysznego połączenia.
Podpowiadaliśmy wam już jak zrobić jajecznicę na parze i zdradzaliśmy sekret udanego omletu śniadaniowego . Tym razem proponujemy odświeżenie klasyki . W nowym przepisie kremowy jogurt grecki doprawiony świeżym czosnkiem i cytryną spotyka się z jajkami w koszulce , z których po przecięciu wypływa aksamitne żółtko. Nikt się temu nie oprze.
Przepis na wyśmienite jajka po turecku
Składniki:
-
3 jaja
-
250 g jogurtu greckiego
-
2 ząbki czosnku
-
pół cytryny z ekouprawy
-
2 łyżki oliwy
-
pół pęczku szczypiorku
-
1 łyżka octu
-
kilka kromek chleba
-
sól i pieprz w ilości do smaku
-
50 g masła (opcjonalnie)
-
po pół łyżeczki chilli i czosnku w proszku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Jogurt grecki mieszamy z łyżką oliwy. Dodajemy do niego dwa ząbki czosnku, przeciskając je przez praskę. Z cytryny ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Łączymy ją z masą jogurtową i doprawiamy solą oraz pieprzem. Szczypiorek siekamy i również wrzucamy do jogurtu. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki.
Pieczywo skrapiamy oliwą i delikatnie rumienimy na patelni. W garnku zagotowujemy wodę i wlewamy łyżkę octu. Jaja wbijamy do miseczki. Przy pomocy łyżki wytwarzamy w gorącej wodzie wirek i wlewamy do niego jaja.
Zmniejszamy ogień i gotujemy je przez 3-4 minuty. Białko powinno się ściąć, a żółtko pozostać płynne. Ugotowane jaja przekładamy na ręcznik papierowy, odsączając je z nadmiaru wody.
Masło wkładamy do rondelka, dodajemy pół łyżeczki chilli, czosnku oraz odrobinę soli. Całość podgrzewamy do czasu, aż masło nieco zbrązowieje. Na talerz wykładamy masę jogurtową, a na niej układamy jajka. Danie polewamy palonym masłem. Serwujemy z pieczywem. Smacznego.
Uwaga: ponieważ palone masło jest smaczne, lecz niezbyt zdrowe, nie sięgajmy po ten dodatek zbyt często. Z delikatną oliwą smakową np. cytrynową będzie równie smaczne.
źródło: canva/PhotographyFirm
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Idealnie kruche i mięciutkie rogaliki od niezawodnej siostry Salomei
-
Genialna przekąska dla każdego: pieczarki faszerowane mięsem mielonym
-
Nieziemsko soczyste kotlety schabowe marynowane w coli i keczupie
źródło: masteofficial