Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić wyrośnięty i puszysty omlet bez mąki?

Jak zrobić wyrośnięty i puszysty omlet bez mąki?

omlet
canva/PeteerS

Omlet to pyszna propozycja śniadaniowa, którą przygotować można zarówno w formie wytrawnej, jak i słodkiej. Niezależnie od wybranego wariantu, powinien być wyrośnięty i puszysty. Podpowiemy wam, jak osiągnąć taki efekt bez użycia mąki.

Pomijając mąkę w swoim omlecie, sprawicie, że wasze danie będzie odpowiednie dla osób na diecie bezglutenowej. Rzucicie sobie jednocześnie wyzwanie, gdyż dodatek mąki niemal gwarantuje, że ciasto na omlet po usmażeniu jest puszyste. Spokojnie jednak — znamy triki, które pomogą wam stworzyć pyszne danie i w tym przypadku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Triki, które pomogą usmażyć puszysty omlet bez mąki

Omlet bez mąki przygotować można na dwa sposoby. Pierwszym z nich jest dokładne zmiksowanie jaja z odrobiną soli i usmażenie. Najlepiej jest mieszać widelcem, wykonując energiczne, koliste ruchy. Pomogą one napowietrzyć masę, dzięki czemu po usmażeniu zyska ona na objętości.

Wariant drugi jest nieco bardziej pracochłonny, ale równie skuteczny. Polega na rozdzieleniu żółtek od białek i ubiciu piany z tych drugich. Dodatek lekkiej jak chmurka białkowej masy również pomaga nadać omletowi puszystości.

Poprawne ubicie piany wymaga jednak nieco wprawy. Należy bowiem dokładnie oddzielić żółtka od białek — nawet niewielka ilość żółtka może uniemożliwić osiągnięcie sztywności, przy której bez wahania obrócimy miskę do góry dnem, bo wiemy, że piana zostanie w naczyniu.

Gotową pianę trzeba umiejętnie połączyć z żółtkiem, uprzednio rozbełtanym widelcem, podobnie jak w pierwszym wariancie przygotowania. Niedelikatne postępowanie może naruszyć strukturę piany, a w konsekwencji omlet — mimo naszych starań — nie będzie puszysty.

Mamy nadzieję, że te proste triki pomogą wam udoskonalić swój sposób serwowania omletu. Zachęcamy do spróbowania pysznego bezmącznego omletu według przepisu Roberta Makłowicza. Pyszną śniadaniową opcją będą też jaja w pomidorach. Koniecznie je wypróbujcie.

omlet
omlet

Źródło zdjęcia: canva/Klaus Nielsen

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: ilovebake, gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram