Lepsze od chipsów krążki cebuli smażone w cieście. Idealna przegryzka nie tylko na Mundial
Krążki cebulowe są prostą i pyszną przekąską, którą zrobisz szybko w domowym zaciszu. Cebula smażona w cieście naleśnikowym jest chrupiąca i o wiele ciekawsza w smaku, niż tradycyjne chipsy. Nie zawiera też zbędnych dodatków, więc jest zdrowsza. Dużą zaletą cebulowej przekąski jest jej niski koszt. Cebulowe krążki umilą oglądanie mundialowych meczów i spotkania w gronie znajomych.
Mistrzostwa świata w piłce nożnej zbliżają się wielkimi krokami. Jeśli planujesz oglądać to ważne wydarzenie sportowe z rodziną lub przyjaciółmi, warto zadbać również o odpowiednie przekąski. Zrezygnuj z gotowych produktów. Domowe przekąski, jak krążki cebuli smażone w cieście, frytki, czy quesadillę zrobisz samodzielnie i za grosze.
Domowe przekąski są nie tylko o wiele smaczniejsze, ale przede wszystkim zdrowsze. Są również szybkie w przygotowaniu i tanie. Krążki cebuli smażone w cieście zrobisz z kilku składników, które z pewnością masz w swoim domu.
Krążki z cebuli w cieście naleśnikowym to przekąska nie tylko dla kibiców. To świetna przegryzka na spotkania z rodziną, przyjaciółmi, na imprezę, a także wtedy, kiedy mamy ochotę coś przekąsić. Ciasto naleśnikowe możemy wzbogacić np. o suszone oregano, paprykę słodką lub inną ulubioną przyprawę.
Przepis na krążki cebuli smażone w cieście. Idealne nie tylko na Mundial
Składniki:
-
3 średnie cebule
-
pół szklanki mleka
-
szklanka mąki pszennej
-
łyżeczka proszku do pieczenia
-
2 jajka
-
sól, pieprz
-
olej rzepakowy do smażenia
Jak przyrządzić mundialową, chrupiącą przekąskę z cebuli?
Na początku przygotuj ciasto: mleko wymieszaj z mąką, proszkiem do pieczenia, solą i pieprzem. Do masy wbij jajka i połącz z resztą składników, odstaw.
Cebulę pokrój w krążki o grubości ok. 0,5 cm. Każdy z nich obtocz w przygotowanym cieście. Krążki smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Następnie przełóż je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj.
Na przekąskę doskonale sprawdzi się również meksykańska quesadilla oraz paluchy z ciasta francuskiego z ziołami prowansalskimi , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyborna kartoflanka cioci Marty. Tania i sycąca zupa dla całej rodziny. Zrobisz ją w kilka chwil
-
Zetrzyj na tarce i dodaj do mielonych. 1 wyrazisty dodatek bosko podkręci smak kotletów
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama