Lukier może być popękany
Pixabay / jarmoluk

Po czym rozpoznać pączka niskiej jakości?

Lukier i pączki idą ze sobą w parze. W tłusty czwartek wielu smakoszy stara się wybrać najlepsze spośród słodkich specjałów. Popękany lukier może nam wiele powiedzieć o pączkach. Okazuje się, że winne może być przygotowywanie smakołyków w pośpiechu, co odbija się na ich jakości.

Lukier na pączkach niejednokrotnie dopełniał ten słodki specjał i sprawiał, iż stawał się on niezapomnianym kulinarnym przeżyciem. Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że popękana polewa powinna wzbudzać pewne wątpliwości dotyczące jakości smakołyków.

Dlaczego lukier na niektórych pączkach jest popękany?

W oczach wielu smakoszy lukier jest obowiązkowym elementem dobrych pączków. W sklepach przeważnie możemy natknąć się na taki wariant specjału, którego nie może zabraknąć w trakcie tłustego czwartku.

Wybierając pączki, rzadko kiedy sprawdzamy, jak wygląda lukier. Niekiedy bywa on popękany. Wówczas powinniśmy zastanowić się, czy na pewno chcemy nabyć takie specjały. Z czego może wynikać mankament dotyczący słodkiej polewy?

Popękany lukier nie bierze się znikąd. Oczywiście winne może być przygniecenie pączków w transporcie. Jednak nie można wykluczyć również innych powodów. Jednym z nich jest pośpiech w trakcie produkcji.

Na czym polega dieta jajeczna?Na czym polega dieta jajeczna?Czytaj dalej

Jeżeli lukier jest polewany na gorące pączki, które dopiero zostały wyjęte z gorącego tłuszczu, wówczas po ostygnięciu najpewniej on popęka. Przygotowywanie słodkich wypieków w pośpiechu może wpłynąć na jakość uwielbianych słodyczy i sugeruje, że producent stawiał na ilość.

O czym jeszcze może świadczyć popękany lukier?

Ostatnio wspominaliśmy o tym, jakie pączki jadają Polacy. Warto jednak przyjrzeć się bliżej tym specjałom. Zwłaszcza że niepozorny lukier może nam sporo o nich powiedzieć. Polewa może popękać z powodu wykorzystania substancji przeciwzbrylających. Z pewnością taki dodatek nie jest pożądany przez smakoszy.

Lukier może pękać również przez nadmierne mieszanie. Takie postępowanie napowietrza go. Po zastygnięciu lukier na pączkach będzie wówczas pękał. Taki mankament również może świadczyć o nie najlepszej jakości.

Warto również zauważyć, że popękany lukier powstaje także wtedy, gdy źle dobrano proporcje cukru i cytryny. Wszystkie te czynniki nie powinny cechować najlepszych pączków. W związku z tym smakosze powinni sięgać po specjały, na których nie widać pęknięć.

Oczywiście najlepsze pączki to takie, które przygotowujemy samodzielnie w domowym zaciszu. Istnieje wiele receptur. Z pewnością warto sięgnąć po przepis na smakołyki od Anny Lewandowskiej. Są one o wiele mniej tuczące od tradycyjnych pączków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Pomysłodawcy

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł