Makłowicz przypomniał przepis na prażuchy. Zapomniany przysmak wraca do łask
Szukasz pomysłu na szybki, tani i wyjątkowo smaczny obiad? Koniecznie zrób beskidzkie prażuchy z bryndzą. Robert Makłowicz podzielił się przepisem na kultowe kluchy z dodatkiem słoniny. Obiad będzie gotowy błyskawicznie.
Beskidzkie prażuchy z bryndzą. Proste i pyszne danie regionalne
Pan Robert Makłowicz od kilku lat prowadzi kanał na YouTube, na którym przyrządza wyśmienite dania i zdaje relacje ze swoich podróży. Niedawno na jego kanale pojawił się przepis na beskidzkie prażuchy z mąki pszennej.
Makłowicz na początku uprażył mąkę na patelni, żeby nabrała orzechowego aromatu, następnie produkt połączył z wrzącą wodą. Do dania wykorzystał 1,5 szklanki mąki i 1,5 szklanki wrzątku. Bardzo ważne jest zachowanie proporcji. Mąkę i wodę zawsze dodajemy w takiej samej ilości.
Gotowe prażuchy Makłowicz podaje z tłuszczem i skwarkami ze słoniny oraz pokruszoną bryndzą. Danie smakuje obłędnie. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Robert Makłowicz na YouTube.
Beskidzkie prażuchy według przepisu Roberta Makłowicza
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej grubo mielonej
- 1,5 szklanki wrzątku
- bryndza
- wędzona słonina
Jak zrobić prażuchy z mąki pszennej?
Mąkę wsyp na suchą patelnię i praż przez kilka minut, aż zacznie pachnieć orzechami. Mieszaj co jakiś czas łyżką, aby rozbić grudki i żeby mąka się nie przypaliła.
Mąkę wsyp do garnka, który można wstawić do piekarnika. Wlej 1,5 szklanki wrzątku i mieszaj, żeby powstała gładka masa i żeby nie było grudek. Garnek przykryj i włóż do nagrzanego do 170 stopni C piekarnika na około 20 minut.
W tym czasie pokrój słoninę w kostkę i zrób z niej skwarki. Wyjmij garnek z prażuchami z piekarnika. Łyżkę namocz w tłuszczu, który powstał po wytopieniu słoniny i nabierz prażuchy. Prażuchy przełożone na talerz polej skwarkami i dodaj pokruszoną bryndzę.
Robert Makłowicz zdradził przepis na obłędny, puszysty sernik . Pan Robert przygotował również omlet dla Karola Okrasy- w tym artykule dowiesz się, z jakim składnikiem go zrobił.