Makłowicz przygotował dla Okrasy nietypowy omlet. Wnętrze zadziwia
Omlet jest jedną z potraw jajecznych, które świetnie sprawdzają się o poranku. Pyszna wersja Roberta Makłowicza, która zaprezentował podczas spotkania z Karolem Okrasą — z pieczarkami, cebulka, natka pietruszki i odrobiną sera — jest aromatyczna i sycąca, a prezentuje się tak pięknie, że nie sposób się oprzeć. Spróbujecie?
Śniadania z jajkami bardzo często goszczą na naszych talerzach. Wśród nich omlet nie pojawia się zbyt często, a przynajmniej nie w wersji wytrawnej. Robert Makłowicz w materiale zaprezentowanym na kanale YouTube KuchniaLidla.pl zdradza, że świetne francuskie danie tradycyjnie nie jest słodkie. Pokazuje też znakomity patent na usmażenie rarytasu. Receptura nie jest skomplikowana.
Przepis na wyborny omlet francuski Roberta Makłowicza
Składniki:
6 średniej wielkości pieczarek
1 cebulka szalotka
4 duże jaja
10-15 g kwaśnej śmietany
20 g sera gruyere
40 g masła
natka pietruszki wedle uznania
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczny omlet francuski? Robert Makłowicz pokazał najprostszy sposób
Zaczynamy od posiekania szalotki oraz opłukanej natki pietruszki. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w cienkie plastry. Na patelni topimy masło i smażymy na nich cebulę oraz grzyby. Solimy do smaku.
Smażenie kończymy, gdy pieczarki będą już lekko zrumienione i cebulka stanie się miękka. Masę wtedy łączymy z natką pietruszki. Jajka oraz śmietanę umieszczamy w misce, po czym delikatnie razem je ubijamy, doprawiając je solą oraz pieprzem.
Masę na omlet francuski smażymy na niezbyt mocnym ogniu, w trakcie wielokrotnie odsuwając ją od brzegów patelni, tak, aby surowa jej część znalazła się na patelni. Gdy całość delikatnie się zetnie, zdejmujemy danie z kuchenki. Wykładamy na nie farsz, posypujemy serem, a następnie składamy na pół i w tej postacie serwujemy omlet, gdy jeszcze jest ciepły. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na śniadaniowe klasyki z udziałem jaj. Oprócz omleta warto pokusić się o przygotowanie jajecznicy z boczniakami oraz pysznego jaja w koszulce, które fantastycznie smakuje z tostami i wieloma warzywami.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak należy gotować parówki? Znany kucharz wyjaśnił, dlaczego Polacy popełniają błąd
Dodaj 3 łyżki do majonezu. Sałatka jarzynowa wyjdzie lekka i przepyszna
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama
Źródło: kuchnialidla.pl