Smakosze.pl Przepisy Makowiec biszkoptowy według receptury Ani Starmach
GRZELAK MARIUSZ/East News; canva/dabjola, Getty Images

Makowiec biszkoptowy według receptury Ani Starmach

18 grudnia 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Święta Bożego Narodzenia są tuż za rogiem, a więc w wielu domach zaczynają się ostatnie gorączkowe przygotowania do Wigilii. Biszkoptowy makowiec Anny Starmach, którego zrobienie zdradzamy poniżej, sprawdzi się idealnie w czasie świąt. Ma delikatną i bardzo puszystą fakturę, a farsz z maku i bakalii zachwyca intensywnym smakiem i dużą wilgotnością.

Makowiec na biszkopcie różni się od tradycyjnej wersji znacznie większą lekkością. Biszkopt idealnie sprawdza się jako podstawa całego ciasta, ponieważ zachowuje swoją sprężystość i gromadzi w sobie ogromne ilości makowego nadzienia.

Anna Starmach zdradza, że można zmieścić się poniżej jednej godziny w czasie przygotowania wypieku. Większość pracy wykonują za nas urządzenia, jak robot kuchenny czy mikser - my musimy jedynie upewnić się, że proporcje i kolejność zadań są odpowiednie.

Przepis na biszkoptowy makowiec Ani Starmach

Składniki:

Nadzienie:

  • 200 g mielonego maku

  • 50 g cukru

  • 1 łyżka miodu

  • 1 łyżka masła

  • 2 białka

  • rodzynki

  • orzechy włoskie

  • sól

Ciasto:

  • szklanka cukru

  • 120 g mąki

  • 4 jajka

  • 2 łyżki wody

  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Zacznij od zalania zmielonego maku wrzącą wodą i odstawienia go do pełnego napęcznienia. Odsącz z nadmiaru wody i umieść w misce. Bakalie posiekaj na drobne kawałki, masło roztop, a białka ubij na sztywną pianę . Połącz wszystkie składniki na nadzienie i przykryj, żeby nie wyschło.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Żółtka oddziel od białek i utrzyj je z cukrem. Wlej do nich wodę i stopniowo, cały czas mieszając, wsypuj do nich mąkę z sodą. Białka ubij na sztywną pianę i wymieszaj je z ciastem. Przelej je do formy i wstaw do piekarnika.

Piecz biszkopt przez około 12 minut. Po upieczeniu posmaruj ciasto masą makową i zwiń w ciasny rulon. Makowca owiń papierem do pieczenia i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Po ostudzeniu utrzyma swój kształt. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, co zrobić, żeby sernik nie opadł i był puszysty. Ten tekst wyjawia przepis na rewolucyjny makowiec japoński bez zawijania.

Makowiec

Źródło zdjęcia: canva/dabjola, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: aniastarmach

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy