Smakosze.pl Przepisy Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest lepszy nawet niż ten z jabłek
Fot. Shutterstock/David Bokuhvala

Mało kto robi dżem z tych owoców. Jest lepszy nawet niż ten z jabłek

23 sierpnia 2024
Autor tekstu: Monika Dec

Dżem z gruszek jest jednym z tych jesiennych przetworów, których nie może zabraknąć w spiżarni. Aromatyczny smakołyk idealnie sprawdzi się jako dodatek do naleśników, racuchów lub słodkich bułeczek. Jest też o wiele zdrowszy od sklepowych dżemów, ponieważ nie zawiera ani grama sztucznych konserwantów.

Dżem z gruszek na zimę

Przełom lata i jesieni wciąż obfituje w sezonowe owoce i warzywa. Nadchodzi czas gruszek, które chociaż nieco zapomniane, potrafią zaskoczyć smakiem. Do przygotowania dżemu możemy wykorzystać każdą odmianę tych owoców. Od razu przygotuj większą ilość i zaskocz rodzinę niebanalnym dodatkiem do naleśników.

Warto podkreślić, że z gruszek przygotujemy zarówno słodkie, jak i wytrawne przetwory . Na naszej stronie znajdziecie m.in. przepis na gruszki w syropie do mięs . Swój sposób na te mało popularne owoce ma również niezawodna siostra Anastazja .

gruszki.jpg
fot. Canva
Wyglądają jak gołąbki, ale to coś o wiele lepszego. Nie uwierzysz, w co zawijam zamiast kapusty

Lista składników na dżem z gruszek

Lista składników:

  • kilogram dojrzałych gruszek
  • sok z 1 cytryny
  • ½ kilogramu cukru
  • 5-6 goździków
  • łyżeczka startego imbiru
  • szklanka wody

Prosty i smaczny dżem z gruszek

Obierz gruszki i oczyść je z nasion. Następnie skrop owoce sokiem z cytryny aby nie straciły koloru. Wlej szklankę wody do garnka i doprowadź ją do wrzenia. Dodaj do niej gruszki, cukier, imbir oraz goździki .

Gotuj całość, aż śliwki zmiękną, a sok wyparuje. Co jakiś czas mieszaj dżem, aby się nie przypalił. Gorącą papkę wlej do wyparzonych słoików i dokładnie je zakręć. Dżemu nie trzeba pasteryzować. Smacznego!

Projekt bez nazwy (12).jpg

Zrobiła obiad z deserem za 11 zł dla 4 osób. „Teraz to wymyśliłaś”
Wyglądają jak gołąbki, ale to coś o wiele lepszego. Nie uwierzysz, w co zawijam zamiast kapusty
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy