Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości
Gruszki w syropie na słodko przypadną do gustu wszystkim domownikom. Ze słodkiej zalewy po rozcieńczeniu jej wodą, otrzymamy smaczny domowy napój. Same zaś owoce można zjeść bezpośrednio ze słoika, bo są pyszne. Będą też wyśmienitym dodatkiem do ciast czy deserów.
Przygotowanie gruszek w syropie jest banalnie proste. Aby jednak owoce wyszły idealne w smaku, należy wybrać do ich przygotowania odpowiednie składniki. Subtelną waniliową nutę zapewni naturalny ekstrakt z wanilii, bez sztucznych zamienników. Same owoce do przygotowania gruszek w syropie powinny być twarde, słodkie i niezbyt mocno dojrzałe.
Przepis na słodkie gruszki w syropie
Składniki:
2 kg twardych gruszek
1 l wody
2,5 szklanki cukru
3-4 łyżeczki ekstraktu z wanilii
sok z jednej cytryny
kilka goździków
Jak przygotować gruszki w syropie idealne na zimę
Owoce na gruszki w syropie umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój wszystkie gruszki na ćwiartki. Z uzyskanych kawałków pousuwaj gniazda nasienne.
W dużym garnku przygotuj zalewę na gruszki w syropie. Do wody wsyp cukier, dodaj ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Zalewę zagotuj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.
W czystych i suchych słoikach poukładaj równomiernie gruszki. Słoiki wypełnij gorącą jeszcze zalewą. Na koniec do każdego z nich podokładaj po kilka sztuk goździków.
Przygotowane słoiki z gruszkami w syropie dobrze zakręć. Wstaw do garnka wyłożonego czystą ściereczką, wypełnionego dobrze ciepłą wodą do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzuj przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu przenieś słoiki z gruszkami w syropie do chłodnego i ciemnego miejsca.
Z gruszek przygotujesz ten elegancki deser. Te owoce idealnie sprawdzą się w surówce.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kotlety schabowe inaczej. Pyszny farsz dodaje im smaku i soczystości
Jajecznica z leśnymi grzybami. Proste, aromatyczne śniadanie w jesiennym klimacie