Smakosze.pl
gruszki w słodkim syropie

Canva / zeleno

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

25 Września 2022

Autor tekstu:

Redakcja smakosze.pl

Gruszki w syropie na słodko przypadną do gustu wszystkim domownikom. Ze słodkiej zalewy po rozcieńczeniu jej wodą, otrzymamy smaczny domowy napój. Same zaś owoce można zjeść bezpośrednio ze słoika, bo są pyszne. Będą też wyśmienitym dodatkiem do ciast czy deserów.

Przygotowanie gruszek w syropie jest banalnie proste. Aby jednak owoce wyszły idealne w smaku, należy wybrać do ich przygotowania odpowiednie składniki. Subtelną waniliową nutę zapewni naturalny ekstrakt z wanilii, bez sztucznych zamienników. Same owoce do przygotowania gruszek w syropie powinny być twarde, słodkie i niezbyt mocno dojrzałe.

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

Jak należy gotować rosół? 1 szczegół zaskoczy nawet doświadczone kucharki

CZYTAJ DALEJ

Przepis na słodkie gruszki w syropie

Składniki:

  • 2 kg twardych gruszek

  • 1 l wody

  • 2,5 szklanki cukru

  • 3-4 łyżeczki ekstraktu z wanilii

  • sok z jednej cytryny

  • kilka goździków

Jak przygotować gruszki w syropie idealne na zimę

Owoce na gruszki w syropie umyj i obierz ze skórki. Następnie pokrój wszystkie gruszki na ćwiartki. Z uzyskanych kawałków pousuwaj gniazda nasienne.

W dużym garnku przygotuj zalewę na gruszki w syropie. Do wody wsyp cukier, dodaj ekstrakt z wanilii i sok z cytryny. Zalewę zagotuj, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły.

W czystych i suchych słoikach poukładaj równomiernie gruszki. Słoiki wypełnij gorącą jeszcze zalewą. Na koniec do każdego z nich podokładaj po kilka sztuk goździków.

Przygotowane słoiki z gruszkami w syropie dobrze zakręć. Wstaw do garnka wyłożonego czystą ściereczką, wypełnionego dobrze ciepłą wodą do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzuj przez ok. 20 minut. Po ostudzeniu przenieś słoiki z gruszkami w syropie do chłodnego i ciemnego miejsca.

Z gruszek przygotujesz ten elegancki deser. Te owoce idealnie sprawdzą się w surówce.

Canva / tashka2000

Canva / tashka2000

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Redakcja smakosze.plAutor

Redakcja smakosze.pl każdego dnia serwuje najlepsze przepisy na potrawy rozpływające się w ustach. Codziennie dostarczamy też najpikantniejsze plotki ze świata kulinarnego showbiznesu.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >
Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki?

Przepisy

Jaką konsystencję powinno mieć idealne ciasto na naleśniki? Od niej zależy elastyczność i smak placków

Czytaj więcej >
Omlet z szynką

Przepisy

Prosty i pożywny omlet z szynką. Doskonały pomysł na szybkie śniadanie

Czytaj więcej >
Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej

Przepisy

Paluchy serowe z kaszy kukurydzianej. Aromatyczną przekąskę na mundial przygotujesz w pół godziny

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiący, pieczony kurczak, czyli pyszny obiad bez wysiłku. Tajemnicą smaku jest aromatyczna marynata

Czytaj więcej >

Przepisy

Zupa pomidorowa jak u babci. 1 składnik i 1 czynność nadają jej aksamitności i pełnego smaku

Czytaj więcej >