Mango sticky rice – tajski ryżowy deser
pixabay.com

Mango sticky rice – tajski ryżowy deser

Mango sticky rice jest przykładem dania zachwycającego prostotą i wyjątkowym smakiem, któremu nie sposób się oprzeć. Kompozycja kleistego ryżu, mleczka kokosowego i mango przeniesie nas myślami do egzotycznych krajów – przywoła wspomnienia z wakacji lub sprawi, że zapragniemy na takie wyjechać. Mango sticky rice sprawdzi się jako podwieczorek, rozgrzewające śniadanie lub kolacja na słodko. Wystarczy zgromadzić potrzebne składniki i poświęcić odrobinę czasu, aby cieszyć się tym popularnym, tajskim przysmakiem we własnym domu.

Składniki do mango sticky rice

Aby przygotować ten wyjątkowy deser, będziemy potrzebowali następujących składników:

· Ryż do sushi – 1 szklanka,

· Mleko kokosowe – 1,5 szklanki (może być inny rodzaj, jeśli nie lubimy kokosowego),

· Brązowy cukier – 2 łyżki,

· Sól – ½ łyżeczki,

· Mango – 2 duże, dojrzałe owoce (może być mango z puszki),

· Sok z połowy limonki,

· Czarne nasiona sezamu – 2 łyżki,

· Płatki migdałowe – 3 łyżki,

· Świeża mięta – kilka listków do dekoracji.

Jak przygotować ryż do mango sticky rice?

Na początku trzeba namoczyć ryż. W tym celu zalewamy go wodą w taki sposób, aby jej powierzchnia znajdowała się kilka centymetrów nad linią ryżu. Zostawiamy go na kilka godzin, choć idealnie byłoby dać mu się pomoczyć przez całą noc. Następnie zlewamy wodę, wlewamy 1 szklankę mleka kokosowego, dodajemy cukier, sól i stawiamy garnek na małym ogniu. Gotujemy często mieszając przez około 20 minut. Po upływie tego czasu zestawiamy garnek z ognia i zlewamy nadmiar mleka kokosowego, którego ryż nie zdążył wchłonąć (przyda się potem jako „sos” do polania). Odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia i zabieramy się za przygotowanie owoców.

Owoce do mango sticky rice

Myjemy mango, obieramy i kroimy na kawałki – mniejsze lub większe wedle uznania. Lepsza będzie jednak drobna kostka, ponieważ w połączeniu z małymi ziarenkami ryżu będzie się ją wygodniej jadło. Wrzucamy owoce do miseczki, polewamy sokiem wyciśniętym z limonki i mieszamy. Mango sticky rice możemy przyrządzić również z owocami z puszki – trzeba tylko pamiętać o dokładnym odsączeniu ich po wyjęciu. Duże kawałki warto pokroić na mniejsze, a potem przełożyć je na sito, aby oddały nadmiar płynu.

Jak podawać mango sticky rice?

Należy zacząć od tego, że mango sticky rice można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno. Aby ryż dobrze prezentował się na talerzu, można wykorzystać niedużą miseczkę do nadania mu kształtu. Wystarczy umieścić w niej ryż, docisnąć masę do dna, a następnie przewrócić ją spodem do góry nad talerzem, aby ryż wysunął się z niej zachowując zaoblony kształt. Kawałki mango układamy wokół ryżowej górki, a sam ryż polewamy mlekiem kokosowym z gotowania, które wcześniej zostało odlane. Dla dekoracji posypujemy wierzch ziarenkami czarnego sezamu, który będzie ciekawie kontrastował z biało-pomarańczowym deserem. Dodatkowo można położyć listki świeżej mięty. Dobrym pomysłem będzie też użycie płatków migdałowych, szczególnie, jeśli przedtem zarumienimy je na suchej patelni. Nabiorą złotego koloru i staną się jeszcze bardziej chrupiące, dzięki czemu stworzą przyjemną kompozycję z miękką i kleistą ryżową masą.

Mango sticky rice nieco inaczej

O ile mango sticky rice w podstawowej wersji jest pyszne samo w sobie, o tyle warto pamiętać, że nie musimy się ograniczać do narzuconych zasad. Czasem eksperyment podjęty z ciekawości może zaowocować wyjątkowo trafionym urozmaiceniem dobrze znanego przepisu, które sprawi, że stanie się on jeszcze lepszy. W przypadku tajskiego ryżowego deseru można na przykład zastąpić kawałki owoców gęstym sosem przygotowanym na ich bazie. Mango blendujemy na gładki krem i polewamy ryż bezpośrednio lub dookoła tworząc pomarańczowy okręg. Można go też podać do ryżu w małym dzbanuszku lub sosjerce – i polewać kilka razy w trakcie jedzenia. Aby zachować pełnię walorów estetycznych, lepiej unikać stosowania ryżu innego niż biały. Brązowy i dziki nie będą odpowiednie – nie tylko nie będą się kleiły, ale dodatkowo polane mlekiem kokosowym nie będą się prezentowały zbyt dobrze.

Następny artykuł