Marchewka z groszkiem wychodzi mdła? Babcia Hela nie ma z tym problemu
Wiele osób źle doprawia marchewkę z groszkiem, przez co staje się mdła i niejadalna. Wystarczą jednak odpowiednie przyprawy, żeby jarzynka była pysznym dodatkiem do każdego obiadu. Poznaj patent babci Heli na doskonałą marchewkę gotowaną z groszkiem.
Gotowana marchewka z groszkiem jest jak placki ziemniaczane z cukrem - jedni ją kochają, inni nienawidzą. Marchewka z groszkiem często wychodzi mdła w smaku, przez co wiele osób z niej rezygnuje. Babcia Hela jarzynkę doprawia solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny, przez co potrawa zyskuje fantastyczny smak.
Marchewkę z groszkiem podamy do każdego dania, ponieważ jest bardzo uniwersalna. Pasuje do mięsa pieczonego, smażonego, ryb i potraw wegetariańskich. Warzywa musimy najpierw ugotować, a następnie przesmażyć z niewielką ilością masła i mąki. Gotowaną marchewkę z groszkiem szczególnie polecam w okresie jesienno-zimowym. Podana na ciepło rozgrzewa i naturalnie wzmacnia odporność.
Do przygotowania marchewki z groszkiem wykorzystajmy surową marchewkę i mrożony groszek. Jarzynka wyjdzie nie tylko smaczna i wartościowa, ale też bardzo apetyczna. Przekonajcie się o tym sami.
Marchewka z groszkiem z przepisu babci Heli
Składniki:
-
3 marchewki
-
1 szklanka mrożonego groszku
-
1 łyżka mąki
-
1 łyżka masła 82%
-
sól, pieprz
-
cukier
-
sok z cytryny
Jak zrobić popularną jarzynkę do obiadu z marchewki i groszku?
Marchewkę obierz i pokrój w drobną kostkę, przełóż do niewielkiego garnka, zalej wodą, dodaj szczyptę soli i gotuj, aż będzie prawie miękka. Wtedy dodaj zamrożony groszek i gotuj warzywa, aż będą miękkie. Odsącz je na sicie.
Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę i podsmaż, następnie dodaj warzywa i smaż kilka minut. Marchewkę z groszkiem dopraw do smaku solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podaj na ciepło do obiadu.
Do obiadu doskonale sprawdzi się również surówka z czerwonej kapusty oraz rozgrzewająca surówka z cukinii.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Aksamitny sernik na ciasteczkowym spodzie. Jego smak podkręcają 2 dodatki
-
Zapomnij o tradycyjnych naleśnikach. Teraz wszyscy smażą puszyste pankejki
-
Podajesz majonez do gotowanych jaj? Sos musztardowy jest lepszym rozwiązaniem
Źródło: winiary