Marmolada wieloowocowa - zdrowa alternatywna dla dżemów ze sklepu
Składniki do marmolady wieloowocowej
sok z połowy cytryny,
2 kg owoców (jabłek, gruszek, brzoskwiń, śliwek),
opcjonalnie: wanilia, goździk, szczypta cynamonu,
3/4 szklanki cukru (lub mniej do smaku).
Przygotowanie marmolady wieloowocowej
Umyj owoce. Jabłka i gruszki obierz, usuń pestki pokrój w cienkie plasterki lub kostkę i włóż do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem lub kandyzowanego). Brzoskwinie i śliwki pokrój na małe kawałki, usuń pestki i nie obieraj ich. Dodaj do garnka z owocami.
Gotuj ok. 2 godziny odsłaniając pokrywkę, od czasu do czasu mieszając (szczególnie mieszaj pod koniec, gdy dżem zacznie gęstnieć i będzie chciał przykleić się do dna). Jeśli używasz, dodaj goździki podczas gotowania.
Dodaj jeśli używasz cukru, wanilii i cynamonu. Mieszaj, zblenduj i gotuj przez około 15-30 minut, często mieszając, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję.Nakładaj gorącą marmoladę do wyparzonych i suchych słoików, a następnie natychmiast odwróć do góry dnem.
Przykryj kocem i pozwól całkowicie ostygnąć przez noc. Po tym czasie odwróć i umieść w spiżarni. Słoik można również pasteryzować w lekko wrzącej wodzie (około 15 minut).
undefined