Smakosze.pl
Marmolada wieloowocowa

pixabay.com

Marmolada wieloowocowa - zdrowa alternatywna dla dżemów ze sklepu

24 Kwietnia 2021

Autor tekstu:

Dzięciołowska Marcelina

Udostępnij:

Marmolada wieloowocowa to alternatywa dla popularnych dżemów, jest o wiele zdrowsza, tańsza i smaczniejsza. Można ją przygotować z dowolnych owoców takich jak jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie itp. Jak przygotować domową marmoladę wieloow

Składniki do marmolady wieloowocowej

  • sok z połowy cytryny,

  • 2 kg owoców (jabłek, gruszek, brzoskwiń, śliwek),

  • opcjonalnie: wanilia, goździk, szczypta cynamonu,

  • 3/4 szklanki cukru (lub mniej do smaku).

Przygotowanie marmolady wieloowocowej

Umyj owoce. Jabłka i gruszki obierz, usuń pestki pokrój w cienkie plasterki lub kostkę i włóż do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem lub kandyzowanego). Brzoskwinie i śliwki pokrój na małe kawałki, usuń pestki i nie obieraj ich. Dodaj do garnka z owocami.

Gotuj ok. 2 godziny odsłaniając pokrywkę, od czasu do czasu mieszając (szczególnie mieszaj pod koniec, gdy dżem zacznie gęstnieć i będzie chciał przykleić się do dna). Jeśli używasz, dodaj goździki podczas gotowania.

Dodaj jeśli używasz cukru, wanilii i cynamonu. Mieszaj, zblenduj i gotuj przez około 15-30 minut, często mieszając, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję.Nakładaj gorącą marmoladę do wyparzonych i suchych słoików, a następnie natychmiast odwróć do góry dnem.

Przykryj kocem i pozwól całkowicie ostygnąć przez noc. Po tym czasie odwróć i umieść w spiżarni. Słoik można również pasteryzować w lekko wrzącej wodzie (około 15 minut).

undefined

Dzięciołowska MarcelinaAutor

Autor tekstów

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Domowe ptasie mleczko

Przepisy

Przepis na domowe ptasie mleczko

Czytaj więcej >

Przepisy

Indyjska zupa pomidorowa - klasyka w niecodziennym wydaniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlet de volaille z serem i pieczarkami

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na kotlet paryski

Czytaj więcej >
Rosół z imbirem

Przepisy

Jesienny rosół z dodatkiem imbiru

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić idealne powidła śliwkowe?

Czytaj więcej >