Marmolada wieloowocowa
pixabay.com

Marmolada wieloowocowa - zdrowa alternatywna dla dżemów ze sklepu

Marmolada wieloowocowa to alternatywa dla popularnych dżemów, jest o wiele zdrowsza, tańsza i smaczniejsza. Można ją przygotować z dowolnych owoców takich jak jabłka, gruszki, śliwki, brzoskwinie itp. Jak przygotować domową marmoladę wieloowocową?

Składniki do marmolady wieloowocowej

  • sok z połowy cytryny,
  • 2 kg owoców (jabłek, gruszek, brzoskwiń, śliwek),
  • opcjonalnie: wanilia, goździk, szczypta cynamonu,
  • 3/4 szklanki cukru (lub mniej do smaku).

Przygotowanie marmolady wieloowocowej

Umyj owoce. Jabłka i gruszki obierz, usuń pestki pokrój w cienkie plasterki lub kostkę i włóż do dużego garnka (najlepiej z grubym dnem lub kandyzowanego). Brzoskwinie i śliwki pokrój na małe kawałki, usuń pestki i nie obieraj ich. Dodaj do garnka z owocami.

Gotuj ok. 2 godziny odsłaniając pokrywkę, od czasu do czasu mieszając (szczególnie mieszaj pod koniec, gdy dżem zacznie gęstnieć i będzie chciał przykleić się do dna). Jeśli używasz, dodaj goździki podczas gotowania.

Dodaj jeśli używasz cukru, wanilii i cynamonu. Mieszaj, zblenduj i gotuj przez około 15-30 minut, często mieszając, aż dżem osiągnie pożądaną konsystencję.Nakładaj gorącą marmoladę do wyparzonych i suchych słoików, a następnie natychmiast odwróć do góry dnem.

Przykryj kocem i pozwól całkowicie ostygnąć przez noc. Po tym czasie odwróć i umieść w spiżarni. Słoik można również pasteryzować w lekko wrzącej wodzie (około 15 minut).

Następny artykuł