Marynuję cukinię i smakuje ona jak ananas. Koleżanki błagają mnie o przepis
Marynowana cukinia to istne niebo w gębie. To zdrowe warzywo smakuje jak ananas. Cukinia w takim wydaniu jest słodka i aromatyczna. Pasuje do sałatek, a nawet deserów. Smakować też będzie jako wyborna przekąska. Polecamy przepis na wyjątkową marynowaną cukinię.
Cukinia, czyli porcja zdrowia na talerzu
Cukinia jest delikatna i pełna witamin. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu i korzystać z jej dobroczynnych i pysznych wartości. To zielone warzywo jest doskonałym źródłem witaminy C i B, a także takich minerałów jak magnez i potas. Cukinia zawiera sporo beta-karotenu i luteiny, która dobrze wpływa na nasz wzrok.
Jedzenie cukinii wzmacnia też nasz układ odpornościowych, poprawia kondycję dziąseł i zębów. To lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo. Polecamy doskonały przepis na cukinię a'la ananas. Nie będziecie mogli się oprzeć cukinii w takim wydaniu.
Jak przygotować marynowaną cukinię a'la ananas?
Składniki:
- 3 kg cukinii
- 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
- 1 kg cukru
- łyżeczka kurkumy
- opakowanie cukru waniliowego
- kilka goździków
- kilka kropli aromatu ananasowego
Cukinię myjemy, obieramy i usuwamy nasiona. Kroimy w kostkę, kwasek cytrynowy rozpuszczamy w 6 szklankach wody i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy cukinię i odstawiamy na 24 godziny.
Następnego dnia cukinię odcedzamy, a zalewę ponownie zagotowujemy z cukrem, przyprawami i cukrem waniliowym. Gdy cukier się rozpuści- wkładamy cukinię i gotujemy ok. 10 min. na niewielkim ogniu. Cukinię ciasno układamy w słoikach, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 5 minut.
Marynowana cukinia, czyli prawie ananas
Marynowana cukinia charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Można go porównać do ananasa lub gruszek z octowej zalewy. Tak przygotowane warzywo ma bardzo delikatną strukturę i wyśmienicie smakuje.
Można dodawać ją jako dodatek do dań obiadowych, ale też wykorzystywać do sałatek. Będzie świetnym składnikiem ciast jogurtowych. To słodycz złamana kwaśnym smakiem. Pisaliśmy o faszerowanej cukinii. Podawaliśmy też przepis na cukinię w koperkowej marynacie.
Źródło: beszamel.se.pl