Smakosze.pl Przepisy Marynuję cukinię i smakuje ona jak ananas. Koleżanki błagają mnie o przepis
Canva/FotoCuisinette

Marynuję cukinię i smakuje ona jak ananas. Koleżanki błagają mnie o przepis

8 lipca 2023

Marynowana cukinia to istne niebo w gębie. To zdrowe warzywo smakuje jak ananas. Cukinia w takim wydaniu jest słodka i aromatyczna. Pasuje do sałatek, a nawet deserów. Smakować też będzie jako wyborna przekąska. Polecamy przepis na wyjątkową marynowaną cukinię.

Cukinia, czyli porcja zdrowia na talerzu

Cukinia jest delikatna i pełna witamin. Warto włączyć ją do swojego jadłospisu i korzystać z jej dobroczynnych i pysznych wartości. To zielone warzywo jest doskonałym źródłem witaminy C i B, a także takich minerałów jak magnez i potas. Cukinia zawiera sporo beta-karotenu i luteiny, która dobrze wpływa na nasz wzrok.

Jedzenie cukinii wzmacnia też nasz układ odpornościowych, poprawia kondycję dziąseł i zębów. To lekkostrawne i niskokaloryczne warzywo. Polecamy doskonały przepis na cukinię a'la ananas. Nie będziecie mogli się oprzeć cukinii w takim wydaniu.

Znana zielarka bije na alarm. Taki miód lepiej omijać szerokim łukiem

Jak przygotować marynowaną cukinię a'la ananas?

Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 3 łyżeczki kwasku cytrynowego
  • 1 kg cukru
  • łyżeczka kurkumy
  • opakowanie cukru waniliowego
  • kilka goździków
  • kilka kropli aromatu ananasowego

Cukinię myjemy, obieramy i usuwamy nasiona. Kroimy w kostkę, kwasek cytrynowy rozpuszczamy w 6 szklankach wody i zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy cukinię i odstawiamy na 24 godziny.

Następnego dnia cukinię odcedzamy, a zalewę ponownie zagotowujemy z cukrem, przyprawami i cukrem waniliowym. Gdy cukier się rozpuści- wkładamy cukinię i gotujemy ok. 10 min. na niewielkim ogniu. Cukinię ciasno układamy w słoikach, zalewamy zalewą i pasteryzujemy 5 minut.

Marynowana cukinia, czyli prawie ananas

Marynowana cukinia charakteryzuje się słodko-kwaśnym smakiem. Można go porównać do ananasa lub gruszek z octowej zalewy. Tak przygotowane warzywo ma bardzo delikatną strukturę i wyśmienicie smakuje.

Można dodawać ją jako dodatek do dań obiadowych, ale też wykorzystywać do sałatek. Będzie świetnym składnikiem ciast jogurtowych. To słodycz złamana kwaśnym smakiem. Pisaliśmy o faszerowanej cukinii. Podawaliśmy też przepis na cukinię w koperkowej marynacie.

cukinia
Canva/vikif

Źródło: beszamel.se.pl

Magnesy na lodówce szkodzą? Raz na zawsze rozwiązujemy wątpliwości
Rzodkiewki będą jędrne nawet przez tydzień. Najlepsze gospodynie mają genialny trik
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy