Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Okrasa zalewa cukinię koperkową marynatą. Jest bardziej aromatyczna i wyrazista
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 25.06.2023 15:05

Okrasa zalewa cukinię koperkową marynatą. Jest bardziej aromatyczna i wyrazista

cukinia
Canva/rudisill, YouTube/@KuchniaLidla

Cukinia w koperkowej marynacie będzie pysznym dodatkiem do dań obiadowych i przekąsek. Przepis Karola Okrasy przypadnie do gustu wielbicielom przetworów i smakoszom nie tylko cukinii. Taki słoik otwarty zimą, będzie pysznym wspomnieniem lata. 

Cukinia- jedz ją na zdrowie

Cukinia jest warzywem, które warto włączyć do swojego jadłospisu. Delikatna w smaku pasuje do makaronów, dań mięsnych i doskonale sprawdzi się też w przetworach. Jej właściwości docenią osoby, które dbają o linie. Cukinia jest niskokaloryczna i lekkostrawna. Mogą ją jeść maluchy.

Ojczyzną cukinii jest Meksyk, ale to warzywo dobrze odnalazło się też w polskiej kuchni. Zawiera dużo witamin z grupy B, ale też witaminę A i C. Jedzenie cukinii wspomaga układ trawienny, nerwowy i odpornościowy. Cukinia zawiera też sód, potas, fosfor i żelazo. Karol Okrasa poleca cukinię w koperkowej marynacie.

Lewandowska co minutę wrzuca do rosołu inny składnik. Ma ważny powód

Jak przygotować cukinię z przepisu Karola Okrasy?

Składniki:

  • 1 kg cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone cebule
  • szklanka cukru
  • 2 łyżeczki gorczycy
  • 700 ml octu winnego
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • świeży koperek

Cukinię kroimy w plastry, cebulę w krążki i siekamy czosnek. Cukinię skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy odrobiną soli. Potem odsączamy na sicie. Warzywa wkładamy do słoików. Zagotowujemy wodą z octem i przyprawami.

Lekko przestudzoną marynatą zalewamy cukinię w słoikach. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy przez 10 minut. Tak przygotowana cukinia będzie miała wyjątkowy smak. Możemy dodawać ją do dań obiadowych i sałatek. 

Cukinia- dobroczynne właściwości warzywa

Cukinię powinny jeść kobiety w ciąży, bo warzywo to jest bogate w kwas foliowy, który zapobiega wadom cewy nerwowej u dzieci. Cukinia zawiera też przeciwutleniacze, które spowalniają procesy starzeniowe w organizmie. Natomiast polifenole regulują prace tarczycy.

To warzywo powinni jeść wszyscy, którzy skarżą się na wrzody żołądka, zgagę i niestrawność. Cukinia posiada też związki, które chronią siatkówkę oka. Warzywo to przyspiesza też przemianę materii. Pisaliśmy o niemieckiej sałatce z cukinii. Podawaliśmy też przepis na cukinię po indyjsku. 

cukinia
Canva/Tornado98

Źródło: kuchnialidla.pl