Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Ministerstwo Zdrowia radzi Polakom, co jeść jesienią. Najlepsza dieta na odporność
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 03.11.2023 16:14

Ministerstwo Zdrowia radzi Polakom, co jeść jesienią. Najlepsza dieta na odporność

propozycja diety na jesień
Shutterstock / Linda Hughes Photography

Jesień zagościła u nas na dobre. Chłodne powietrze i opady sprzyjają rozmaitym infekcjom. Ministerstwo Zdrowia, w trosce o dobro obywateli, opublikowało wytyczne, jeśli chodzi o dietę na jesień. W poniższym tekście znajdziecie wszelkie szczegóły na ten temat.

Dieta na jesień zaproponowana przez Ministerstwo Zdrowia

Nikt nie lubi chorować i leżeć. Podwyższona temperatura, katar i kaszel, skutecznie mogą zepsuć rozmaite plany. Za pomocą odpowiedniej diety a jesień, możemy skutecznie ochronić się przed tymi nieprzyjemnościami. Pomoc w tej kwestii zaproponowało Ministerstwo Zdrowia.

Kluczem do sukcesu jest urozmaicony i zbilansowany jadłospis. Jak taki ułożyć w prosty sposób? Lista zaproponowana przez Ministerstwo zdecydowanie ułatwia to zadanie. Co ciekawe, możemy znaleźć na niej uwielbiane produkty, powszechnie znane jedynie w Polsce.

kiszonki.jpg
Canva / elenahramovaphotos
Wzmacnia odporność i opóźnia procesy starzenia. Polacy już nawet nie pamiętają jej nazwy

Jakie produkty znajdziemy w idealnej diecie na jesień?

Bardzo cenne dla naszego organizmu, jeśli chodzi o dietę na jesień, są fermentowane produkty mleczne. Mowa tu o takich specjałach, jak kefir, maślanka, czy jogurt. W Polsce spożywamy je regularnie i chętnie, często nie zdając sobie sprawy z ich niezwykłych właściwości. Te naturalne probiotyki warto zajadać tak często, jak to tylko możliwe.

W diecie nie może zabraknąć też dobrej jakości kiszonek. Bakterie występujące naturalnie w ogórkach czy kapuście wpływają zbawiennie na nasz układ pokarmowy. Produkty takie mają także mnóstwo wartości odżywczych, a ich kwaśny odczyn pomaga w zachowaniu stabilności witaminy C. Do tego pomagają usunąć z organizmu szkodliwe wolne rodniki.

Kapusta sama w sobie jest też wartościowym warzywem. W jej soku, zarówno tym świeżym, jak i kiszonym, znajdziemy związki zwane izotiocyjanianami. Chronią nas one przed rozwojem chorób nowotworowych. Kapustę warto więc pałaszować w każdej postaci.

Co jeszcze warto uwzględnić w diecie na jesień?

W diecie na jesień ważne jest pamiętanie o sezonowości. Warzywa i owoce, które są dostępne akurat w tych miesiącach, mają wysoką wartość odżywczą. Pamiętajmy więc o marchewkach, burakach, pietruszce, cebuli oraz czosnku. Na jesień dostępne są także rośliny psiankowate, czyli ziemniaki, pomidory i papryka.

Charakterystyczna dla jesieni dynia, podobnie jak równie pomarańczowa marchew, dostarczy nam mnóstwa witaminy A. To naturalny antyoksydant, który chroni nas przed wolnymi rodnikami. Wzmaga naturalną odporność organizmu, zabezpiecza nas też przed wirusami i bakteriami, wzmacniając nabłonek, wyściełający drogi oddechowe. Nie warto jej pomijać w swoim jadłospisie. 

Jeśli mowa o dyni, nie zapominajmy o jej pestkach. Są źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Zawierają też dużo cynku, który niweluje naszą podatność na infekcje. Podobne właściwości posiadają także orzechy, które warto regularnie podjadać.

Dietetycy zalecają, by dziennie spożywać 5 porcji warzyw i owoców. Optymalna gramatura to 400 g na osobę dorosłą. Wystarczy w ciągu dnia zjeść jabłko, surówkę do obiadu i porcję dowolnych warzyw na kolację. Tym sposobem dostarczymy organizmowi witaminy C i E, kwas foliowy, beta-karoten, likopen, flawonoidy, izoflawony oraz składniki mineralne i błonnik.

Jak widać ułożenie diety na jesień nie jest niczym trudnym. Większość cennych produktów mamy na talerzach na co dzień. Wystarczy zwrócić szczególną uwagę, aby na pewno nie zabrakło ich w naszych posiłkach. Zagwarantuje nam to spokojną jesień, wolną od infekcji. Nowatorska wersja syropu z cebuli działa kojąco na kaszel i chrypkę. Ta domowa mikstura jest wybawieniem dla osób, którym smak syropu z cebuli nie przypadł do gustu.

warzywa na jesień.jpg
Canva / Nik_Merkulov

Źródło: pcjent.gov.pl