Smakosze.pl
Naturalny miód można łatwo rozpoznać

Pexels/ Valeria Boltneva

Jak sprawdzić jakość miodu?

4 Marca 2021

Autor tekstu:

Dominika Mika

Udostępnij:

Miód to skarbnica cennych mikroelementów i witam. Jednak obecnie coraz trudniej dostać prawdziwy, niezanieczyszczony miód. Dziś często nawet pszczelarze mieszają prawdziwy miód ze sztucznym, więc jeśli nie mamy pewności co do p

Miód od wieków stosowany jest jako naturalne lekarstwo. Mówi się, że nawet ojciec medycyny, Hipokrates, swoją długowieczność (przeżył 111 lat) zawdzięczał właśnie spożywaniu dużych ilości miodu. Mimo że badania nigdy tego nie potwierdziły, udowodniono szereg innych niesamowitych właściwości. 

W polskiej kuchni miód jest powszechnie stosowany. Dodajemy go do ciast, deserów, słodzimy nim herbatę czy przygotowujemy syropy. Jednak nie każdy miód jest sobie równy, obecnie na rynku pojawia się wiele podróbek, dlatego warto wiedzieć, czym różnią się one od naturalnego miodu.

Miód naturalny - czy biała piana jest oznaką zepsucia?

Jeśli zauważyłeś białą pianę na powierzchni swojego miodu, nie masz się czego obawiać. To jedna ze wskazówek, że trafiłeś na naprawdę dobrej jakości wyrób.

Choć miód możemy kupić praktycznie każdym sklepie, często może być on bardzo złej jakości. Zdarza się, że kupujemy syntetyczny wyrób, który z miodem nie ma zbyt wiele wspólnego. Dlatego więc widząc na powierzchni miodu pianę, boimy się, że jest ona efektem niskiej jakości produktu. Tymczasem rzeczywistość jest zupełnie inna. 

Biały nalot nazywa się fachowo glukozą miodową i jest niczym innym jak uwięzionymi pęcherzykami powietrza w zawiesinie. Dodatkowo jest miernikiem jakości wyrobu. Oznacza, że nie został poddany żadnej obróbce cieplnej, nie był pasteryzowany oraz że podchodzi od żywych pszczół. Jest najwyższej jakości.

5 sposobów na odróżnienie sztucznego miodu od naturalnego

Pierwszym sposobem na sprawdzenie jakości miodu jest dodanie do niedużej ilości wody łyżeczki miodu. Po wykonaniu tej czynności należy obserwować, jak szybko się rozpuści. Jeżeli jest to prawdziwy miód, osiądzie on na dnie i połączy się z wodą dopiero po długim mieszaniu.

Aby sprawdzić jakość miodu można go też nałożyć na łyżeczkę i jednostajnym strumieniem przelewać na talerz. Jeśli ścieka równomiernie, tworząc na powierzchni płaskiej stożek, jest naturalny. Z kolei konsystencja sztucznego miodu będzie jednolita, bez grudek. Miód rozleje się po talerzu.

Jednym z najprostszych sposobów sprawdzenia, czy nie trafiliśmy na oszusta, który sprzedał nam marnej jakości towar, jest zanurzenie zapałki w miodzie, a następnie jej podpalenie. Jeżeli miód jest naturalny, od razu pojawi się iskra.

Kolejny sposób to wymieszanie małej ilości miodu i jodyny – jeśli ciecz zabarwi się na kolor niebieski, świadczy to o zawartości skrobi kukurydzianej. Jest ona często dodawana w celu poprawienia jakości produktu, jednocześnie wpływając na spadek jego jakości. 

Można też przeprowadzić test wagi. Wtedy w litrowym słoiku nie powinno być mniej niż 1,4 kg miodu. 

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Zdrowy i smaczny koktajl z buraka

  • Przepis na surówkę z pora

  • Kontrowersyjny sposób na ugotowanie makaronu

źródło: o2.pl, poradnik.zdrowie.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Dominika Mika

Redaktorka portalu smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >