Smakosze.pl Przepisy Moi bliscy non stop proszą mnie o tę szarlotkę. Do jej zrobienia nie potrzebuję nawet piekarnika
YT/Mąż przy garach

Moi bliscy non stop proszą mnie o tę szarlotkę. Do jej zrobienia nie potrzebuję nawet piekarnika

29 października 2023

Szarlotka jest jednym z moich ulubionych deserów. Nie zawsze jednak chce mi się zagniatać kruche ciasto i przygotowywać bezę, które są elementami przysmaku pokazanego mi przez babcię. Na szczęście mam przepis, który wymaga znacznie mniej pracy. Polecam spróbować — moi bliscy pokochali tę słodycz od pierwszego kęsa.

Jesienne ciasta są pełne owoców

Choć słodkie i soczyste owoce kojarzą się głównie z latem, jesienią tez ich nie brakuje. To właśnie wtedy pojawiają się jabłka, śliwki i gruszki, które doskonale pasują m.in. do ciast z kakao czy drożdżówek.

W moim domu słodycze mogłyby być serwowane non stop, dlatego szybkie przepisy, które nie wymagają wielu przygotowań — a najlepiej i pomijające długie pieczenie — są moimi faworytami. Prosty też jest deser, który dziś chciałam wam zaproponować.

Szarlotka bez pieczenia ma lekki krem ze śmietany.jpg
YT/Mąż przy garach
Pilny komunikat Biedronki tuż przed 1 listopada. Klienci będą zachwyceni

Prosta szarlotka bez pieczenia

Jesień jest czasem, gdy desery z jabłkami w moim domu wracają do łask. Pyszną szarlotkę na spodzie z biszkoptów z aromatyczną owocową masą i puchem z bitej śmietany robię często i nie włączając piekarnika. Wychodzi obłędna.

Składniki na masę jabłkową:

  • 1,5 kg jabłek odmiany szara reneta
  • 200 ml wody
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu

Składniki na masę śmietanową:

  • 400 ml śmietany kremówki
  • 40 g cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka żelatyny w proszku
  • 60 ml gorącej wody

Dodatkowo:

  • 200 g biszkoptów
  • kakao lub bezy do dekoracji

Powyższe produkty wystarczą do przygotowania ciasta w formie o wymiarach 28 cm x 18 cm , którą należy wyłożyć papierem do pieczenia na wysokość 7-10 cm ponad jej standardową wysokość. Dalsze instrukcje znajdziecie poniżej.

ZOBACZ: Z tą zupą jesienią nie mam nawet kataru. Sekret tkwi w kilku dodatkach

Jak zrobić szarlotkę bez pieczenia? Sekretem są galaretki

Zwarta masa jabłkowa na ciastkach utrzyma się dzięki zawartej w słodkim proszku żelatynie. Tego wyrobu użyjemy też do wzmocnienia struktury bitej śmietany. Nie będzie to wcale trudne.

Zaczynam od obrania jabłek i starcia ich na tarce o większych oczkach. Gniazda nasienne oczywiście usuwam. Wiórki owocowe wrzucam do garnka i wlewam do nich wodę. Gotuję przez 15-20 minut na niezbyt dużym ogniu — jabłka mają zmięknąć, ale nie rozpaść się.

Garnek zdejmuję z kuchenki i przenoszę do miski. Wsypuję cynamon oraz galaretki i energicznie mieszam. Odstawiam, by nieco ostygła — w ten sposób raczej unikniemy sytuacji, gdy masa wypłynie nam z blachy.

W formie układamy warstwę biszkoptów. Układamy na nich jabłka, wyrównujemy wierzch i tworzymy kolejny poziom z ciasteczek. Tak przygotowany deser wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę, by całość stężała.

W gorącej wodzie rozprowadzamy żelatynę, tak aby nie było w niej grudek. Zimną kremówkę wlewamy do misy miksera, wsypujemy cukier i cukier wanilinowy. Krótko ubijamy , aż trochę zgęstnieje.

Teraz 1-2 łyżki nabiału przenosimy do żelatyny i energicznie mieszamy. Cienkim strumieniem wlewamy ten miks do reszty bitej śmietany, cały czas miksując ją mikserem ustawionym na niewielkie obroty. Gdy już masa będzie jednolita, sprawnie przenosimy ją na ciasto.

Zastyga bardzo szybko, więc należy sprawnie wyrównać powierzchnię. Na koniec szarlotkę bez pieczenia warto udekorować i schłodzić przez około 30 minut, by mieć pewność, że deser nie rozpadnie się przy krojeniu.

Jak podawać szarlotkę bez pieczenia?

Słodycz najlepiej smakuje w towarzystwie czarnej kawy lub słodkiej herbaty. Serwuję ją zawsze po wyjęciu z lodówki, bo wtedy łatwiej przenieść ją na talerze. Można obok położyć kulkę lodów waniliowych lub śmietankowych, jeśli pogoda sprzyja.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na szarlotkę. Jeśli dysponujecie piekarnikiem, gorąco polecam babciny przepis na deser na kruchym spodzie z dodatkiem smalcu . Zabieganym może spodobać się patent na jabłkowy smakołyk przygotowany z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego .

Pyszna szarlotka bez pieczenia.jpg
YT/Mąż przy garach
To najprostszy przepis na sernik, jaki znam. Nie pęka, nie opada i zawsze się udaje
Mój dziadek nie robił bigosu w garnku. Jego metoda słynęła w całej rodzinie, w końcu zdobyłam przepis
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy