Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu
Krokiety z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej lubianych potraw wigilijnych. Ze względu na czas niezbędny do jej wykonania, warto krokiety przygotować wcześniej, a następnie zamrozić. Jak to zrobić, aby po rozmrożeniu danie nadal zachwycało swoim smakiem?
Dzięki mrożeniu krokietów możemy zaoszczędzić sporo czasu na święta. Wiele osób ma jednak wątpliwości, w jaki sposób dokładnie to zrobić. Jak zamrozić krokiety i jak je odgrzać, aby nadal zachwycały swoim smakiem? Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.
Jak prawidłowo mrozić i rozmrażać krokiety?
Krokiety można mrozić w różnych postaciach. Przed usmażeniem, po usmażeniu, w panierce lub przez zapanierowaniem. Każdy sposób jest dobry pod warunkiem, że wiemy jak odpowiednio odgrzać danie przed podaniem na stół.
Krokiety można mrozić po ich uprzednim usmażeniu. Oznacza to, że poza naleśnikiem oraz nadzieniem mrozimy również panierkę z bułki tartej. Jaki jest właściwy sposób postępowania w takim wypadku?
Jeśli masz zamiar mrozić krokiety w tej postaci pamiętaj, aby były jedynie lekko podsmażone. Dzięki temu zapobiegniesz przypaleniu bułki tartej po rozmrożeniu i ponownym podsmażeniu. Tak przyrządzona potrawa będzie smakować równie dobrze, jak to świeżo przygotowana.
Krokiety możesz mrozić również przed usmażeniem. W tym wypadku po rozmrożeniu najlepiej jest upiec potrawę w piekarniku. Bułka tarta, która złapała nieco wilgoci, podczas odsmażania może powodować pryskanie tłuszczu, oraz nadmiernie nim nasiąkać.
Jakie są jeszcze sposoby na mrożenie krokietów?
Mrożenie krokietów w panierce to nie jedyna właściwa metoda. Równie dobrze panierowanie i smażenie możemy zaplanować tuż przed podaniem dania na stół. Jak dokładnie postępować w tej sytuacji?
Po rozmrożeniu krokieta jego powierzchnia nie może być wilgotna. Spowoduje to, że bułka tarta nie będzie trzymała się naleśnika. Rozmrożone krokiety można delikatnie osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego.
Aby zapobiec odpadaniu panierki od krokieta, możesz także zmodyfikować nieco sposób panierowania. Krokiety obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Dopiero tak przygotowane faszerowane naleśniki wykładaj na dobrze rozgrzany na patelni tłuszcz. Ekspresowe krokiety bez zawijania znajdziesz w tym przepisie. Idealne krokiety przygotujesz bez trudu z tą recepturą na ciasto.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zabezpieczyć otwarty koncentrat pomidorowy przed pleśnieniem? Znamy 2 skuteczne sposoby
Szybka owsianka o smaku batonika Bounty. Zdrowa, sycąca, idealna na początek dnia