Smakosze.pl

Canva / iko636

Mrozisz krokiety w panierce z bułki tartej? Wystrzegaj się prostego błędu

21 Listopada 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Krokiety z kapustą i grzybami to jedna z najbardziej lubianych potraw wigilijnych. Ze względu na czas niezbędny do jej wykonania, warto krokiety przygotować wcześniej, a następnie zamrozić. Jak to zrobić, aby po rozmrożeniu danie nadal zachwycało swoim smakiem?

Dzięki mrożeniu krokietów możemy zaoszczędzić sporo czasu na święta. Wiele osób ma jednak wątpliwości, w jaki sposób dokładnie to zrobić. Jak zamrozić krokiety i jak je odgrzać, aby nadal zachwycały swoim smakiem? Poniżej rozwiewamy wszelkie wątpliwości.

Jak prawidłowo mrozić i rozmrażać krokiety?

Krokiety można mrozić w różnych postaciach. Przed usmażeniem, po usmażeniu, w panierce lub przez zapanierowaniem. Każdy sposób jest dobry pod warunkiem, że wiemy jak odpowiednio odgrzać danie przed podaniem na stół.

Krokiety można mrozić po ich uprzednim usmażeniu. Oznacza to, że poza naleśnikiem oraz nadzieniem mrozimy również panierkę z bułki tartej. Jaki jest właściwy sposób postępowania w takim wypadku?

Jeśli masz zamiar mrozić krokiety w tej postaci pamiętaj, aby były jedynie lekko podsmażone. Dzięki temu zapobiegniesz przypaleniu bułki tartej po rozmrożeniu i ponownym podsmażeniu. Tak przyrządzona potrawa będzie smakować równie dobrze, jak to świeżo przygotowana.

Krokiety możesz mrozić również przed usmażeniem. W tym wypadku po rozmrożeniu najlepiej jest upiec potrawę w piekarniku. Bułka tarta, która złapała nieco wilgoci, podczas odsmażania może powodować pryskanie tłuszczu, oraz nadmiernie nim nasiąkać.

Jakie są jeszcze sposoby na mrożenie krokietów?

Mrożenie krokietów w panierce to nie jedyna właściwa metoda. Równie dobrze panierowanie i smażenie możemy zaplanować tuż przed podaniem dania na stół. Jak dokładnie postępować w tej sytuacji?

Po rozmrożeniu krokieta jego powierzchnia nie może być wilgotna. Spowoduje to, że bułka tarta nie będzie trzymała się naleśnika. Rozmrożone krokiety można delikatnie osuszyć przy użyciu ręcznika papierowego.

Aby zapobiec odpadaniu panierki od krokieta, możesz także zmodyfikować nieco sposób panierowania. Krokiety obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Dopiero tak przygotowane faszerowane naleśniki wykładaj na dobrze rozgrzany na patelni tłuszcz. Ekspresowe krokiety bez zawijania znajdziesz w tym przepisie . Idealne krokiety przygotujesz bez trudu z tą recepturą na ciasto .

Canva / Catalin Muresan's Images
Canva / Catalin Muresan's Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Polacy masowo podają je na weselach. Janachowska ostrzega - „To niebezpieczne”
Czytaj więcej >

Porady

Dodała do wody i wstawiła do mikrofalówki. Po chwili sprzęt lśnił czystością
Czytaj więcej >

Porady

Jaką bułkę dodajesz do kotletów mielonych? Ta sprawdza się najlepiej
Czytaj więcej >

Porady

Czy płatki owsiane trzeba gotować? 1 składnik sprawia, że nie są tak zdrowe, jak sądzisz
Czytaj więcej >

Porady

Ogórki małosolne nie chcą kisnąć. Znamy najczęstszą przyczynę
Czytaj więcej >

Porady

Uczestniczka „Ślubu od pierwszego wejrzenia" schudła 17 kg. Obyło się bez drastycznej diety
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]