Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Na świecie się jej zakazuje, w Polsce jemy bez opamiętania. Tę rybę lepiej omijać szerokim łukiem
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 13.02.2025 22:00

Na świecie się jej zakazuje, w Polsce jemy bez opamiętania. Tę rybę lepiej omijać szerokim łukiem

ryba
Fot. Canva

Nie każda ryba jest tak samo zdrowa i cenna dla naszego organizmu. Jedna z tych najpopularniejszych jest bardzo szkodliwa dla organizmu, przez co niektóre kraje zakazały jej sprzedaży. Niestety, ryba nadal jest dostępna w Polsce, a co gorsza, kupuje ją wielu, nieświadomych ryzyka konsumentów. Jakiej ryby nie kupować?

Ryba, rybie nierówna

Eksperci zajmujący się żywieniem do spożywania jak najwięcej ilości ryb ze względu na wartości odżywcze jakie ten produkt wnosi do organizmu. Nie wszyscy konsumenci sprawdzają przed zakupem, którą rybę warto wybrać i bardzo często kupują pierwszą lepszą lub taką, którą sami uważają za smaczną oraz wartościową. 

Brak wiedzy może doprowadzić do tego, że na nasze stoły trafi ryba, która jest pozbawiona cennych wartości odżywczych, a przy okazji jest szkodliwa dla organizmu. Jedna z nich cieszy się wśród Polaków sporym uznaniem, a w ogóle nie powinna trafić do naszej diety

ryba maślana.jpg
Fot. Canva
Do gotujących się jajek dodaję sok z cytryny. Ten trik odmienił moją kuchnię

Najgorsza z ryb

Najbardziej szkodliwą rybą, której powinniśmy unikać, jest ryba maślana. Dla wielu jest ona smaczna, ale konsekwencje jej spożycia odbiją się na naszym zdrowiu. Ze względu na jej skład oraz właściwości kraje, takie jak Włochy i Japonia zakazały jej sprzedaży. 

Dalsza część tekstu pod filmem.

W pozostałych krajach Unii Europejskiej i w Stanach Zjednoczonych producenci są zobligowani do umieszczenia informacji o zagrożeniu w związku ze spożyciem ryby maślanej. Niestety, nie informują o tym restauracje, w których produkt jest stosowany jako rarytas, a przez to nadal cieszy się sporą popularnością. 

filety z soli
fot. Canva

Dlaczego ryba maślana jest szkodliwa?

Porównanie ryby maślanej do świecy w ogóle nie jest błędem. Ta ryba składa się w aż 20 procentach z estrów woskowych, które są poważnym zagrożeniem. U osób, które spożyły rybę w nadmiarze, substancja może powodować problemy trawienne. 

Estry mogą powodować również zatrucie. Objawia się ono niestrawnością, która wywołuje biegunkę, wymioty i silne bóle głowy oraz brzucha. W skrajnych wypadkach dochodzi również do wysypki i trudności z oddychaniem. Dlatego w trosce o zdrowie nie spożywaj ryb maślanych.

Sprawdź także, jaki napój przyrządzisz z miodu oraz wypróbuj przepis na smaczną zupę

ból brzucha.jpg
Fot. Canva/shisuka