Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > To jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Niedługo zacznie się sezon, Polacy już przebierają nogami
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 11.02.2025 16:22

To jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Niedługo zacznie się sezon, Polacy już przebierają nogami

Szparagi w gotującej się wodzie
Fot. Canva/seksanwangjaisuk

Już niedługo rozpocznie się sezon na typowo wiosenne warzywa. Ich miłośnicy pewnością nie mogą się tego doczekać. Jednak nieważne jak bardzo je lubimy, należy pamiętać, że trzeba zachować umiar w ich jedzeniu i wybierać je ze sprawdzonego źródła. Jak wykazały badania, uwielbiany sezonowy przysmak może być pełen toksyn.

Czy szparagi rzeczywiście są zdrowe?

Wiosenne warzywa to prawdziwe niebo w gębie, Czekamy na nie całą długą zimę. Są świetnym uzupełnieniem jadłospisu, cieszą się dużą popularnością, a do tego są zdrowe. W ich skład wchodzi wiele witamin i minerałów, a do tego są niskokaloryczne. Jednak na niektóre z nich trzeba szczególnie uważać. Chodzi tu o szparagi.

Pyszne szparagi
Fot. Canva/orinoco-art

Naukowcy z Ogrodu Botanicznego znajdującego się w Hamburgu stwierdzili, że szparagi to jedne z najbardziej toksycznych warzyw. 

Złączone ze sobą szparagi
Fot. Shutterstock/Melanie Hobson
Ta sałatka będzie hitem na twoim stole. Smakowite perły zachwycą każdego

Jakie właściwości maja szparagi?

Szparagi charakteryzują się wieloma właściwościami odżywczymi. Wyróżniają się niską kalorycznością oraz bogactwem witamin, takich jak A, C, E i K, a także witamin z grupy B, które są niesamowitym wsparciem dla naszego układu odpornościowego, nerwowego, a także wspomagają procesy metaboliczne. 

Dodatkowo szparagi są źródłem cennych minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas i fosfor, które są konieczne do tego, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Czy szparagi to toksyczne warzywo?

Choć mogłoby się wydawać inaczej, to szparagi są bardzo toksyczne. W 2024 roku został przedstawiony ranking najbardziej toksycznych warzyw przez Ogród Botaniczny w Hamburgu, w którym szparagi znalazły się niestety na drugiej pozycji. 

Jako że szparagi rosną w ziemi, a ich pędy wystają mniej więcej na 16-25 cm na powierzchnię, to niestety są bardzo narażone na wchłanianie szkodliwych substancji z gleby takich jak metale ciężkie, chlorany czy pestycydy. Taki związki w dużych ilościach mogą być szkodliwe dla naszego zdrowia, a konkretnie dla nerek, układu oddechowego i wątroby. Dlatego można jeść szparagi, ale ze stosownym umiarem. 

Smakowite szparagi podane na talerzu
Fot. Shutterstock/New Africa

Sprawdź przepis na czekoladę dubajską. Zobacz, jakie jest najgorsze smarowidło do chleba.