To ponoć jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Niedługo zacznie się sezon, Polacy już przebierają nogami

Już niedługo rozpocznie się sezon na typowo wiosenne warzywa. Ich miłośnicy pewnością nie mogą się tego doczekać. W sieci można natknąć się na liczne informacje, że uwielbiany sezonowy przysmak może być pełen toksyn. Na co warto uważać?
Czy szparagi rzeczywiście są zdrowe?
Wiosenne warzywa to prawdziwe niebo w gębie, Czekamy na nie całą długą zimę. Są świetnym uzupełnieniem jadłospisu, cieszą się dużą popularnością, a do tego są zdrowe. W ich skład wchodzi wiele witamin i minerałów, na dodatek są niskokaloryczne. Jednak na niektóre z nich trzeba rzekomo uważać. Chodzi tu o szparagi.

W mediach można natknąć się na liczne informacje głoszące, że naukowcy z Ogrodu Botanicznego znajdującego się w Hamburgu stwierdzili, że szparagi to jedne z najbardziej toksycznych warzyw. Jednak łatwo tu wpaść w pewną pułapkę.

Jakie właściwości mają szparagi?
Szparagi charakteryzują się wieloma właściwościami odżywczymi. Wyróżniają się niską kalorycznością oraz bogactwem witamin, takich jak A, C, E i K, a także witamin z grupy B, które są niesamowitym wsparciem dla naszego układu odpornościowego, nerwowego, a także wspomagają procesy metaboliczne.
Dodatkowo szparagi są źródłem cennych minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas i fosfor, które są konieczne do tego, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Skąd zatem informacje o ich szkodliwości?
Dalsza część tekstu pod filmem.
Czy szparagi to toksyczne warzywo?
W sieci można się natknąć na informację, że szparagi są bardzo toksyczne. W 2023 roku został przedstawiony ranking najbardziej toksycznych warzyw przez Ogród Botaniczny w Hamburgu, w którym szparagi znalazły się niestety na drugiej pozycji. W tych doniesieniach znajduje się jednak pewien haczyk. Warto podkreślić, że ranking nie jest przygotowywany przez naukowców, a miłośników Ogrodu Botanicznego w Hamburgu. Jest to forma zabawy, w której każdy z uczestników może wskazać 5 roślin. Tak właśnie szparagi znalazły się na niechlubnej liście. Jak więc jest z ich toksycznością?
Media regularnie donoszą, że szparagi są bardzo narażone na wchłanianie szkodliwych substancji z gleby takich jak metale ciężkie, chlorany czy pestycydy. Okazuje się, że toksyczne mogą być jedynie owoce, a nie jadalne pędy. W związku z tym szparagi nie powinny nikomu zaszkodzić. Wręcz przeciwnie, są one bardzo zdrowe i warto dodać je do swojego jadłospisu.
Sprawdź przepis na czekoladę dubajską. Zobacz, jakie jest najgorsze smarowidło do chleba.






































