Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > To ponoć jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Niedługo zacznie się sezon, Polacy już przebierają nogami
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 11.02.2025 16:22

To ponoć jedno z najbardziej toksycznych warzyw. Niedługo zacznie się sezon, Polacy już przebierają nogami

Szparagi w gotującej się wodzie
Fot. Canva/seksanwangjaisuk

Już niedługo rozpocznie się sezon na typowo wiosenne warzywa. Ich miłośnicy pewnością nie mogą się tego doczekać. W sieci można natknąć się na liczne informacje, że uwielbiany sezonowy przysmak może być pełen toksyn. Na co warto uważać?

Czy szparagi rzeczywiście są zdrowe?

Wiosenne warzywa to prawdziwe niebo w gębie, Czekamy na nie całą długą zimę. Są świetnym uzupełnieniem jadłospisu, cieszą się dużą popularnością, a do tego są zdrowe. W ich skład wchodzi wiele witamin i minerałów, na dodatek są niskokaloryczne. Jednak na niektóre z nich trzeba rzekomo uważać. Chodzi tu o szparagi.

Pyszne szparagi
Fot. Canva/orinoco-art

W mediach można natknąć się na liczne informacje głoszące, że naukowcy z Ogrodu Botanicznego znajdującego się w Hamburgu stwierdzili, że szparagi to jedne z najbardziej toksycznych warzyw. Jednak łatwo tu wpaść w pewną pułapkę.

Złączone ze sobą szparagi
Fot. Shutterstock/Melanie Hobson
Ta sałatka będzie hitem na twoim stole. Smakowite perły zachwycą każdego

Jakie właściwości mają szparagi?

Szparagi charakteryzują się wieloma właściwościami odżywczymi. Wyróżniają się niską kalorycznością oraz bogactwem witamin, takich jak A, C, E i K, a także witamin z grupy B, które są niesamowitym wsparciem dla naszego układu odpornościowego, nerwowego, a także wspomagają procesy metaboliczne. 

Dodatkowo szparagi są źródłem cennych minerałów, takich jak żelazo, magnez, potas i fosfor, które są konieczne do tego, aby nasz organizm funkcjonował prawidłowo. Skąd zatem informacje o ich szkodliwości?

Dalsza część tekstu pod filmem.

Czy szparagi to toksyczne warzywo?

W sieci można się natknąć na informację, że szparagi są bardzo toksyczne. W 2023 roku został przedstawiony ranking najbardziej toksycznych warzyw przez Ogród Botaniczny w Hamburgu, w którym szparagi znalazły się niestety na drugiej pozycji. W tych doniesieniach znajduje się jednak pewien haczyk. Warto podkreślić, że ranking nie jest przygotowywany przez naukowców, a miłośników Ogrodu Botanicznego w Hamburgu. Jest to forma zabawy, w której każdy z uczestników może wskazać 5 roślin. Tak właśnie szparagi znalazły się na niechlubnej liście. Jak więc jest z ich toksycznością?

Media regularnie donoszą, że szparagi są bardzo narażone na wchłanianie szkodliwych substancji z gleby takich jak metale ciężkie, chlorany czy pestycydy. Okazuje się, że toksyczne mogą być jedynie owoce, a nie jadalne pędy. W związku z tym szparagi nie powinny nikomu zaszkodzić. Wręcz przeciwnie, są one bardzo zdrowe i warto dodać je do swojego jadłospisu. 

Sprawdź przepis na czekoladę dubajską. Zobacz, jakie jest najgorsze smarowidło do chleba.

Smakowite szparagi podane na talerzu
Fot. Shutterstock/New Africa