Sanepid znalazł bakterie na powierzchni popularnych jaj
Główny Inspektorat Sanitarny wydał dzisiaj dwa pilne ostrzeżenia publiczne, które dotyczą wszystkich Polaków. Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną wykryto obecność pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj, które opisane są poniżej. Bez odpowiedniej obróbki termicznej jajek istnieje ryzyko zakażenia salmonellozą.
Główny Inspektorat Sanitarny cały czas nadzoruje rynek konsumencki, aby uchronić klientów przed niepotrzebnym ryzykiem. Tym razem ogłoszenie obejmuje jajka, na których skorupkach wykryto w laboratorium pałeczki Salmonelli Enteritidis.
Jedne z jajek można znaleźć w placówkach popularnej sieci sklepów Biedronka, dlatego warto przed następną wizytą na zakupach dokładnie oglądać opakowania z jajkami. Można w taki sposób łatwo i precyzyjnie zweryfikować, czy owe jajka są bezpieczne w konsumpcji, czy nie.
GIS wycofuje popularne jajka
Spożycie jajek bez odpowiedniej obróbki cieplnej, które zawierają pałeczki Salmonelli Enteritidis, wiąże się z ryzykiem zakażenia salmonellozą. W przypadku takich jajek łatwo również o zakażanie pałeczkami innych produktów i powierzchni podczas kontaktu.
Szczegółowe dane dotyczące wycofywanych jajek
Produkt: Moja kurka polskie jaja z chowu na wolnym wybiegu Klasa A, rozm. L Numer partii: POW12 20.11 Najlepiej spożyć przed: 20.11.2021 Kod na skorupkach jaj: 1PL 10161326 Wyprodukowano dla: Jeronimo Martins Polska S.A., ul. Żniwna 5, 62-025 Kostrzyn Wyprodukowano przez: OVOVITA A. Kurasik 95-030 Rzgów, Prawda 60A Zakład Pakowania Jaj Prawda, kod zakładu pakowania: PL-10065901
Zakład pakowania PRAWDA rozpoczął proces wycofywania jajek z rynku od razu po informacji o wynikach badań z laboratorium. Dotychczas, w ramach wewnętrznych badań jakości, zakład nie stwierdził żadnych niezgodności.
Źródło: gov.pl
Inne jajka zakażone pałeczkami Salmonelli Enteritidis
Tego samego dnia wydane zostało kolejne ogłoszenie z zakażonymi jajkami, jednak tym razem chodzi o innego producenta. Jeśli zakupiłeś poniższe jajka, bezpieczniej będzie zutylizować je, niż ryzykować konsumpcję.
Szczegółowe dane dotyczące wycofywanych jajek
Produkt: jaja kurze z chowu klatkowego klasa M Numer partii: 25.10.2021 Najlepiej spożyć przed: 27.11.2021 Kod na skorupkach jaj: 3 PL 04141303 Podmiot wprowadzający do obrotu: Ferma Drobiu Andrzej Żmuda, Bogusława Żmuda, Spółka Jawna, 39-204 Żyraków 192.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej postanowił przeprowadzić kontrolę w miejscu pakowania jajek, podczas której okazało się, że cała zakwestionowana partia jest już w całości wprowadzona do obiegu. Odbiorcy jajek zostali zidentyfikowani, dzięki czemu państwowe służby mogą podjąć dalsze działania ochronne.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o zaostrzeniu zakazu handlu. Ten tekst tłumaczy, jakich produktów lepiej nie jeść przed snem.
Źródło: gov.pl
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Konfitura z buraków z dodatkiem imbiru oraz migdałów. W sam raz na chłodniejsze dni
Ekspresowe śniadanie z jajek od Ani Starmach. Muffinki z dodatkami w 10 minut
Źródło: gov.pl