Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najbardziej nietypowa panierka do kotletów schabowych
Adam Moskal
Adam Moskal 13.08.2021 02:00

Najbardziej nietypowa panierka do kotletów schabowych

Kotlet schabowy inaczej
Screen filmu na kanale Henia Foks na YouTube

Kotlety schabowe wcale nie muszą być podawane w taki sam sposób za każdym razem. Niżej zdradzamy przepis na schabowe w panierce z gotowanych ziemniaków. Nietypowy sposób jest przepyszny i pięknie wygląda.

Kotlety schabowe można odświeżyć, przygotowując je w całkowicie nowatorski sposób. Obtoczenie mięsa w panierka z ziemniaków sprawia, że najzwyklejszy obiad wydaje się być prawdziwą ucztą dla całej rodziny.

Samo zrobienie takich kotletów nie różni się zbytnio od tych klasycznych. Aby zwiększyć intensywność smaku, dodaj do panierki swoich ulubionych przypraw - świetnie sprawdza się wędzona papryka w proszku.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na schabowe inaczej

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 700 g schabu

  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa

  • 5 ziemniaków

  • 1 jajko

  • 4 łyżki mąki pszennej

  • 1 kopiasta łyżka przyprawy do ziemniaków

  • pół pęczka posiekanej natki pietruszki

  • sól i pieprz do smaku

Zacznij od pokrojenia schabu na równej grubości kotlety. Rozbij je następnie tłuczkiem, uważając, aby nie pojawiły się na nich uszkodzenia lub dziury. Posyp mięso przyprawą przez ciebie wybraną.

Ziemniaki obierz ze skórki i dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Zetrzyj je na tarce o małych oczkach, odstaw na kilkanaście minut i odciśnij nadmiar wody. Dodaj do nich jajko, mąkę i przyprawę do ziemniaków. Wymieszaj.

Mięso obtocz dokładnie w cieście i smaż na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony. Gdy uzyskasz złoty kolor, przełóż je na ręcznik kuchenny, aby obciekły z nadmiaru tłuszczu. Smacznego.

Kotlet schabowy
undefined

Źródło: canva.com/gbh007, Getty Images Pro

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl

Zapraszamy na nasz Instagram