Smakosze.pl Przepisy Najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów
canva/A_Lein

Najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów

19 listopada 2021
Autor tekstu: Renata Materlińska

A teraz czas na ucztę dla wielbicieli naleśników, racuchów i placków. Podajemy wam najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów. Możecie je przygotować na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Podać oprószone cukrem pudrem, polane syropem lub miodem.

Placki i racuchy są bardzo smaczne, choć często dość kaloryczne. Jednak, gdy dodamy do nich owoce, stają się o wiele lżejsze, wartościowsze i zdrowsze. Zyskują też niepowtarzalny smak i przyjemną wilgotność. Smakują nawet odgrzewane.

Najłatwiejszy, ekspresowy przepis na placki z bananów

Składniki:

  • 2 dobrze dojrzałe banany

  • szczypta soli

  • 1 łyżka cukru

  • 1 łyżka cukru wanilinowego

  • 2 jajka

  • ok. 3/4 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Przygotowanie placków z bananów

Banany obierz ze skórki. Podziel je na kawałki, włóż do miseczki, rozgnieć widelcem, ewentualnie zblenduj.

Dodaj do nich szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy, a także jajka. Wymieszaj na niemal jednolitą masę.

Do masy dodaj proszek do pieczenia oraz tyle mąki, by po wymieszaniu powstało dość gęste ciasto.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane.

Placuszki osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz je cukrem pudrem.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne racuchy i placki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na placki z kalafiora , a także na racuchy z jabłkami .

rozgniatanie banana
rozgniatanie banana

Źródło zdjęcia: canva/Imagenes de Hassel

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy