Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najlepsze kucharki od lat korzystają z tej sztuczki. Dzięki niej placki ziemniaczane nie ciemnieją

Najlepsze kucharki od lat korzystają z tej sztuczki. Dzięki niej placki ziemniaczane nie ciemnieją

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?
canva/pilcas

Czy wiecie, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały? Prosty trik polegający na posypaniu startych ziemniaków mąką pszenną lub ziemniaczaną, znany doświadczonym kucharkom, pomoże wam przechować masę do czasu smażenia. Są też inne opcje, by zapewnić daniu atrakcyjny wygląd.

Placki ziemniaczane o szarawej barwie nie będą zachęcające. Niestety ziemniaki w kontakcie z powietrzem ciemnieją i jest to proces naturalny, wynikający z obecności oksydazy polifenolowej, która odpowiada za zmianę barwy uszkodzonych tkanek roślinnych.

Ścieranie jest czynnością przyczyniającą się bezpośrednio do naruszenia spójności ziemniaków i stanowi bodziec do rozpoczęcia reakcji utleniania, której efektem jest właśnie brzydki bury kolor ziemniaczanej pulpy. Na szczęście da się spowolnić jej przebieg.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały?

Sztuczka znana doświadczonym gospodyniom domowym polega na utworzeniu fizycznej bariery z mąki, która odetnie konieczny do przebiegu procesu utleniania dostęp powietrza i sprawi, że ziemniaki nie będą zmieniały koloru. By mieć pewność, że nic im się nie stanie, można dodatkowo przykryć miskę ściereczką.

Nim jednak skończymy ścieranie, warzywa również będą narażone na ściemnienie. Z tego powodu niektórzy dodają do masy ziemniaczanej odrobinę soku z cytryny, kwasku cytrynowego czy octu. Są to produkty wpływające na smak dania i potem trzeba je odpowiednio doprawić, lecz ich skuteczność jest wysoka.

Wynika ona z faktu, że mają one właściwości przeciwutleniające i są w stanie zahamować działanie enzymu odpowiedzialnego za ciemnienie ziemniaczanego miąższu. Na podobnej zasadzie zadziała kwaśna śmietana — już łyżka nabiału znacznie poprawi sytuację.

Jak jeszcze uchronić ziemniaki przez ciemnieniem?

Najprostszą metodą uzyskania placków ziemniaczanych o pięknym złocistym kolorze jest starcie warzyw bezpośrednio przed usmażeniem. W przypadku tej potrawy wcześniejsze przyrządzanie ciasta nie ułatwi zachowania walorów wizualnych.

Jeśli wiemy, że będziemy mieli mało czasu na jej zrobienie, można obrać wcześniej ziemniaki i włożyć je do garnka z zimną wodą. Takie przechowywanie warzywa wpływa jednak na utratę pewnej części korzystnych dla zdrowia substancji odżywczych. Lepiej zatem nie stosować z niego zbyt często.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy na znakomite placki ziemniaczane. Polecamy aromatyczną wersję z dodatkiem pieczarek i sera żółtego. Być może skusi was też opcja wykorzystująca ugotowane ziemniaki.

Wiemy, co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie ciemniały
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: