Smakosze.pl Przepisy Najlepsze mięso na świąteczny pasztet. Wychodzi tak, że palce lizać
Fot. Anna Zyśk

Najlepsze mięso na świąteczny pasztet. Wychodzi tak, że palce lizać

28 listopada 2024

Blogerka kulinarna Ania Zyśk wie, co dobre. Na świąteczny pasztet wybiera kilka rodzajów mięsa, które gwarantuję doskonały smak. Dlatego już teraz poznaj przepis, który zapewni pyszny efekt na świątecznym stole.

Mięso na pasztet ma znaczenie

Ten pasztet będzie smakował w Boże Narodzenie . Przepis od blogerki kulinarnej Ani Zyśk sprawia, że pasztet wychodzi kremowy i pełen wyjątkowego smaku . To zasługa mięsa na pasztet . Ania Zyśk danie robi z podgardla, szynki, udek kurczaka, udek indyka oraz wątróbki z indyka .

Bogactwo mięs i dużo warzyw gwarantują wyborny smak. Ten zostanie doceniony podczas świąt Bożego Narodzenia. Dlatego warto poznać przepis blogerki kulinarnej Ani Zyśk . Jej receptury również na inne dania można zobaczyć na Instagramie jedz.pysznie .

Ruszyła oferta świąteczna w restauracji Adamczyka. Jest nawet drożej niż u Gessler

Kremowy świąteczny pasztet, który uzależnia

Ania Zyśk zapewnia, że smak tego pasztetu dosłownie uzależnia . Danie jest kremowe i pyszne. Przepis tej popularnej blogerki kulinarnej pomoże w prosty sposób przyrządzić wyśmienity świąteczny pasztet. Podsmażone różne rodzaje mięsa na pasztet z dodatkiem warzyw zapewniają wyjątkowy smak. Pod koniec gotowania trzeba dodać wątróbkę. Istotne jest też dwukrotne mielenie mięsa, warzyw i bułki . Dzięki tym kulinarnym zabiegom zrobisz kremowy świąteczny pasztet.

Składniki:

  • 500 g surowego podgardla
  • 500 g mięsa z szynki
  • 500 g mięsa z udek kurczaka
  • 500 g mięsa z udek indyka
  • 500 g wątróbki z indyka
  • 3 czerstwe bułki
  • 5 jajek
  • 1 marchewka
  • ⅓  korzenia selera
  • 1 pietruszka
  • 1 opalona cebula
  • 4 ziela angielskie
  • 4 liście laurowe
  • 2 ½ - 3 łyżeczki soli
  • ½ - 1 łyżeczka pieprzu

Jak zrobić świąteczny pasztet z przepisu Ani Zyśk?

Krok 1. Pokrojone na mniejsze kawałki mięso przełóż do garnka. Dodaj warzywa, zioła i wodę. Mięso gotuj pod przykryciem przez około 2 godziny

mięso
Fot. Anna Zyśk

Krok 2. Na ostatnie 20 minut gotowania dodaj wątróbkę . Mięso wystudź, a w tym czasie czerstwe bułki namocz w pozostałym wywarze z mięsa

wątróbka
Fot. Anna Zyśk

Krok 3. Mięso, marchewkę i bułki zmiel dwukrotnie w maszynce do mielenia . Białka jajek ubij na sztywną pianę, połącz ze zmielonymi składnikami, żółtkami i przyprawami. Dodaj białka i delikatnie wymieszaj

mielenie mięsa
Fot. Anna Zyśk

Krok 4. Mięso przełóż do średniej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w 180 stopniach, grzanie góra-dół, przez około 60 minut . Wystudzony pasztet schłodź w lodówce. Smacznego!

pasztet
Fot. Anna Zyśk
Ułóż ananasa z puszki na cieście francuskim. Żałuję, że wcześniej nie znałam tego przepisu
Włóż surowy boczek do słoika i dodaj zalewę. Wędlina na święta bez pieczenia i gotowania
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy